Evenemang, Juthbacka

HANTVERKSDAGAR

20
fredag, 20 oktober 2017
18:30 — 21:00

Hantverksdagar på Juthbacka!

Torsdag 19.10 kl. 18:30 - 21:00

Brickbandsvävning - Johanna Tallgren

Bandvävning med brickbandsteknik är en urgammal textil tradition. I Finland är de äldsta brickbandsfynden från 1000-1100-talen. Idag kan vi väva samma mönster med samma teknik som våra urmödrar gjorde för tusen år sedan tack vare gravfynd och entusiastiska forskare. Då på järnåldern användes brickbanden som nyttoföremål som bälten, strumpeband, skoband, förklädesband och hängslen. Brickbandens mönster, färger och bredd visade bärarens status och rikedom. Brickbandsvävaren var en uppskattad person.
Användningen av brickband idag kan vara samma som för tusen år sedan eller som dekoration, bara fantasin sätter gränser. Garanterat är att ditt plagg är unikt om du kantar det med ett egenhändigt vävt brickband. Brickbandsvävning är en tacksam teknik. Man kan göra ett band både ytterst simpelt och enorm invecklat - enligt vävarens intresse och kunskap.

För att komma igång med brickbandsvävning på workshopen behöver du ha med dig:
- ylle- eller bommullsgarn i tre till fyra olika färger. Ta garn som är tättspunnet, lurviga garn ställer till trubbel.
- tomma rena mjökförpackningar (2-3 förpackningar) eller spelkort som du kan klippa till vävbrickor (ju fler brickor, desto bredare band)
- ett bälte som du kan ha fäst löst kring midjan
- ett par snören typ skosnören, stadiga men behöver inte vara speciellt långa
Under workshopen kommer jag att visa hur man väver ett enklare mönster, samt instruera alla intresserade att lägga upp sin egen väv. Jag visar även hur man ritar egna enkla mönster samt räknar garnåtgång till en väv.

Fredag 20.10 kl. 18:30 - 21:00

Spinna på slända och rock - Mervi Annala-Väisänen

Har du velat testa på att spinna garn, på slända eller spinnrock? Då är detta kursen för vid! Nybörjare får prova på att spinna med slända, är du bekant med tekniken sedan tidigare kan du prova att spinna på spinnrock, det finns två olika rockar på plats, en modell som heter kiikkalainen och en modern.

På lördag fotsätter kursen, kursledaren berättar hur man kan fixa en gammal spinnrock så att man kan spinna med den. De som har spinnrockar kan ta dom med på lördag.

Man kan köpa sländor under kursen för 5 €, ull får man på plats.

Max 12 deltagare.

Lördag 21.10 kl. 10:00 - 13:00

Luffarslöjd - Linda Andtbacka

Böj, bocka, snurra och vrid och du förvandlar till synes enkel ståltråd till personliga bruksföremål. Den traditionella hantverkstekniken kallas luffarslöjd och uttrycket kommer sig av att en del kringvandrande luffare i tiderna tillverkade bruksföremål av ståltråd, vilka sedan gavs i utbyte mot natthärbärge eller ett mål mat. Ståltrådsknippet var lätt att bära med sig och materialet gav obegränsade möjligheter. Man tillverkade nyttoföremål såsom grytunderlägg, köksredskap, korgar, ljusstakar och krokar - i enklare varianter eller rikt utsmyckade.
Under workshopen bekantar vi oss med luffarslöjdstekniken och prövar på att göra mindre föremål såsom brödnagg, krokar, hängare eller enklare korgar. Vi utgår från traditionen, men ståltråden ger få begränsningar, så det är fullt möjligt att krydda med eget uttryck.

Ta med dig sidavbitare, näbbtång och gärna rundtång med helt runda käftar. (Små tänger avsedda för smyckestillverkning fungerar inte så bra i luffarslöjdssammanhang.) Om du vill kan du också ta med handskar. En liten materialavgift för ståltråden tillkommer.

Max 12 deltagare.

Lördag 21.10 kl. 10:00 - 13:00

Stickmys 

Du kan också pärla dina egna stickmarkörer på lördag!

handmade 1153614 960 720

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hantverksdagarna ordnas som en del i Leader-projektet Kan själv! Nya tappningar inom hantverk & hemlagat.

Remsan10

Evenemanget har skapats den 11.09.2017 12:35, skrivet av Mikaela Smedinga