Kuddnäs museum

Välkommen till Zacharias Topelius barndomshem! Kuddnäs ligger i Nykarleby, Österbotten. Med sina fem bevarade byggnader visar gården hur ett välmående hemman kunde se ut i början av 1800-talet. Basutställningen i den vita huvudbyggnaden visar hur familjen Topelius levde. Möblerna och föremålen berättar om ett borgerligt levnadsskick i 1800-talets Österbotten.

Titta in till Kuddnäs i vår film:

(For an english version of the film, click here)

Café Emelie och Gula salen

Gula Byggnaden

I gula byggnaden finns museets café och festsal, gula salen. Café Emilie fungerar även som museets reception där du kan köpa postkort, böcker, hantverk och souvenirer. Gula salen är lämplig som konferensutrymme och kan även hyras för privata tillställningar, födelsedagar, julfester och liknande. I den västra flygeln, bagarstugan, visas sommartid konstutställningar.

Försäljning av hantverk
I samarbete Nykarleby hemslöjd r.f. säljer vi föreningens hantverksprodukter. Produkterna är lämpliga som presenter. Kom in och bekanta er med utbudet.

Öppethållningstider

Skyllt

Kuddnäs museum och Café Emilie har stängt hela år 2017 pga restaurerings- och tillgänglighetsarbeten inför Topelius 200-års jubileumsår 2018.

Välkommen att ta en titt till nyöppnade museet våren 2018!

Utställningen ”Topelius och tanken om självständighet – Topelius ja ajatus itsenäisyydestä” öppnar i Rådhusgalleriet (Kyrkogatan 4) i mitten av juli och är öppen till september. Temat är Topelius tankar om Finlands flagga, jämställdhet samt hans betydelse för tanken om ett självständigt Finland. Utställningen är antagen som ett officiellt program i Finland 100-programmet.

Kuddnäs restaureras!

Inför 200-årsjubileet av Zacharias Topelius´ födelse, som vi firar år 2018, har vi inlett en restaurering av den vita huvudbyggnaden vid Kuddnäs. Vi kommer via ett Leader-finansierat projekt att förbättra tillgängligheten i både vita huvudbyggnaden och i gula huset. Efter ombyggnaderna kan man komma in i båda byggnaderna både med barnvagn och rullstol samt besöka en ny inrättad inva-toalett.

Kuddnäs museum och dess trädgård kommer att vara färdigt för nyöppning våren 2018.
Jubileumsårets huvudfest  kommer att hållas i Nykarleby 11.8.2018.

Under restaureringsarbetet kommer även möjligheteten att hyra Gula salen att vara begränsad.

Mera information om restaureringsarbetet fås av museiamanuens Laura Holm 044-7219076 eller via kuddnas@nykarleby.fi

Tidsresor

DSC 0186fix

lekar och leksaker 2014fix

 Sommartid ordnas evenemang som tidsresor och läger för barn vid Kuddnäs.

Avgifter för Kuddnäs museum och Gula salen


Kuddnäs museums inträdesavgifter
Vuxna 3 €, barn under 18 år och studerande med giltigt studiekort har fritt inträde. Krigsveteraner och Lottor har fritt inträde.

Guidning på Kuddnäs
65€/grupp, vuxna (inkl. inträdesbiljetter), max. 25 personer i gruppen
30€/ grupp, barn/studerande max. 25 pers i gruppen
Skolor inom Nykarleby stads bildningsväsende - gratis guidning
Guidning åt de som bokat Gula salen -50% (t.ex. hyra 65€+guidning 32,50€, hyra 125€ + guidning 32,50€)

Hyra av Gula salen
65€ / 125€ Noggrannare information om avgifterna samt hyresreglerna hittar du här och minneslistan åt den som hyr Gula salen här.