Stina Ekblad lyste på Topeliusfesten

26904403 2066630390227069 5721292365080868950 n

Festligt, stämningsfullt och fullsatt. Inledningen av Topeliusfirandet gjordes med besked. Topeliusfesten i Stjärnhallen lockade upp mot 600 personer. De största ovationerna fick skådespelaren Stina Ekblad som festtalade på temat "Späda stjärna på livets stråt – Topelius och mitt fattiga flickjag". Det var djup, klass och stort skådespeleri. Hon utgick från Topelius saga om lilla Skrållan och fångade den fattige österbottningen med mentala trådar ända till 1800-talets hungerår och efterkrigstiden. Och frammanade bilder där vi många kunde känna igen oss. Att aktualisera Topelius för vår tid är ett av huvudtemana för jubileumsåret och inte är han det minsta mossig. I Topeliusvägens musikframträdande tolkades han texter på nytt sätt. Johan Klingenberg läste dikter som känns aktuella. Och Nykarleby gillar att fira sin Topelius. Elever från skogsparkens skola sjöng "Sov du lilla videung" och "Lasse liten" på båda språken. Som en inledning bjöds också ett litet smakprov ur den kommande sommarpjäsen "Den eviga sommaren".

Se fler bilder från Topeliusfesten.

Mer om kommande jubileumsevenemang här.

VECKANS TOPPE

Varje vecka publiceras här en text av Zacharias Topelius. Söndagen den 14 januari firas Zacharias Topelius 200-årsdag. Vad ska man välja av allt fint han har skrivit? Det blir den klarast lysande stjärnan i Topelius lyriska universum, kärleken som övervinner allt – eller ge inte upp!

Vintergatan

Och nu är lampan släckt, och nu är natten tyst och klar,
och nu stå alla minnen upp från längst försvunna dar,
och milda sägner flyga kring som strimmor i det blå,
och underbart och vemodsfullt och varmt är hjärtat då.

De klara stjärnor skåda ned i vinternattens glans,
så saligt leende, som om ej död på jorden fanns.
Förstår du deras tysta språk? Jag vet en saga än,
jag har den lärt av stjärnorna, och vill du höra den?

Läs hela sagan

Ny bakelse till jubilarens ära

Topeliusbakelse

 

Lagom till den 200:e födelsedagen föräras Zacharias Topelius ett eget bakverk. På initiativ av Projekt Björken och Stjärnan har konditor Simone Widner komponerat en bakelse som lanseras i och med Topeliusfesten den 14 januari och bjuds till festdeltagarna. Passande för en produktiv författare och journalist blev det en tusenbladsbakelse med äppelkompott och tjinuski. Bladen hålls ihop av smörkräm och överst finns en profil av jubilaren i choklad. Arbetsgruppen för Topeliusjubileet hade ett antal att provsmaka och valde denna. Bakverket är traditionellt, något Topleius kunde ha ätit, men med moderna smaker. Allt är inhemskt och gjort från grunden. Till jubileumshelgen lanseras också ett jubileumsöl från Keppo bryggeri. Ölet är en lager, bärnstensfärgad, och går under namnet Kuddnäs. På lördag den 13 finns det i faten på FAF i Nykarleby och från och med den 15 januari på flaska i butik.

Topelius dikter blev bildkonst

IMG 8800

Konstnären bakom "Guldpennan - inte en dag utan en rad" i Kuddnäsrondellen, Ann-Sofie Eriksson, visar nu upp flera verk inspirerade av Zacharias Topelius texter. I Astasalen i Stadsbiblioteket i Nykarleby kan man till och med 28 februari se utställningen "Sanningen i går, i dag, i roinesmorgon".
   Dikter som ligger till grund för målningar och skulpturer är bland annat "Björkens visa" (bilden uppe) och "Vid Roines strand" (bilden till höger), som utgör en hel bildserie. En miniatyr av "Guldpennan" finns också på utställningen liksom en tolkning av "Giv mig ej glans" i plexiglas.
   Topelius dikt "Sanningen i går, i dag, i morgon" tolkas också.

Jubileumslogo för 2018

Topelius2018 logoI samband med evenemang, tillställningar och produkter som direkt relaterar till jubileumsåret Topelius 2018 kan den här logon användas.
Läs mer och ladda ner.

Topelius skrifter stort forskningsprojekt

slsetta 

På Svenska litteratursällskapet i Helsingfors pågår ett jättejobb med att ge ut Zacharias Topelius skrifter. Projektet startade 2005 och pågår en bit in på 2020-talet. Det är snart 100 sedan sedan några samlade skrifter getts ut. Vår tids utgåva är historisk-kritisk och publiceras också digitalt, öppen för alla på topelius.fi. Eliel Kilpelä och Hanna Kurtén är två av de dryga 15 redaktörer som arbetar med det minst sagt omfattande materialet. Kurtén jobbar med "Läsning för barn" och Kilpelä håller på med brevväxlingen mellan Zachris och hans mor Sophia Topelius. Den utgåvan blir enbart digital och kommer att presenteras på ett seminarium i Nykarleby i augusti nästa år.
Läs mer här.