VECKANS TOPPE

Varje vecka publiceras här en text av Zacharias Topelius. Vi går mot midsommar, semestrar och sommarparadis. Topelius hade sitt sommarparadis i Nykarleby, inte bara på Kuddnäs utan också på Alörn. Den här skrev han på Alörn om en sommarnatt.

Fiskaren sjunger i sin båt...

Somna, du min väg, i västanfjärdar,
somna sakta mot holmens strand!
Slockna, du min sol, i molnets världar,
slockna stilla vid himlens rand!
Bryt, du starka storm, din vilda vinge av!
Flyg i duvohamn allt kring det vida hav!
Gunga roligt i vågens famn;
långt, långt i fjärran är mitt hjärtas hamn.

Kom, du tysta, kom, du underbara,
höga natt ötver spegelfjärd!
Hatvet somnar. Tusen, tusen klara
stjärnor blinka ur djupets värld.
Hvar är hon, som brinner, hög, ovanskelig,
ensam bland de tusen, ensam där för mig?
Var är du, o min stjärna, nu?
Långt, långt i fjärran ensam brinner du?
Läs hela dikten här

Kuddnäs på film och tv

oskar 1

Besökarna har sedan öppningen den 15 maj vallfärdat till Kuddnäs. Den senaste tiden kanske man mötts av ett film- eller tv-team som gjort inspeLningar. Den 14-15 juni spelar Yle in ett program för BUU-klubben om Topelius betydelse framför allt för barnen, hur han gjorde barnen synliga. Oskar Pöysti (bilden) är reporter i tid och rum i programmet som kommer att visas i Yle fem och på Arenan i höst. Förutom Kuddnäs är också skolmuseet i Storsved inspelningsplats. Kuddnäs blir också virtuell verklighet. Under ett par dagar i juni gjorde Projekt Björken och Stjärnan en 360-fotografering på Kuddnäs. Filmen kommer att finnas på webben lagom till jubileumsfestligheterna i augusti. För att se filmen kommer man att behöva ett vr-headset. Under festligheterna finns också möjlighet att se 360-filmen. Mer om Kuddnäs öppettider och bokningar hittar du här.

odoktorn 1

Några av skådespelarna från "Den eviga sommaren" medverkar i VR-filmen. Johan Aspelin här som doktor Topelius och Selma Slotte som Sophie.

produkterGuldpennan som örhängen i björk, vykort, Björken och Stjärnan-vantar, Sago-Zache i keramik... I sommar har det kommig flera nya souvernirer och lokala produkter till försäljning främst på Kuddnäs och bokhandeln. Eller varför inte se till att du har en Nykarlebystjärna till jul? Fler lokala tips finns här under fliken Made in Nykarleby.

Sagovärlden öppnar sig

reichstein

Fånga en fisk, lek snöbollskrig eller kryp in i källaren på Åbo slott. I Rådhusgalleriet kan man from den 15 maj se utställningen "Topelius sagoland" som sammanställts av konstnären Alexander Reichstein. En hel vägg med Topelius sagoböcker från hela världen är det första som möter besökaren och bakom bokpärmarna döljer sig små överraskningar. Och sedan öppnar sig hela sagovärlden. Vi reser som i Topelius sagor i ilande fart och möter kända figurer. Utställningen är en lekplats för barnen men också en konsthistorisk exposé. De illustrationer som används i utställningen är sådana som gjorts av olika konstnärer historiskt sett. Men även nutida namn finns representerade. Utställningen finns i Rådhusgalleriet ända till den 30 november.

Jubileumslogo för 2018

Topelius2018 logoI samband med evenemang, tillställningar och produkter som direkt relaterar till jubileumsåret Topelius 2018 kan den här logon användas.
Läs mer och ladda ner.