Topelius största succé i nyutgåva

Skarmavbild 2018 10 23 kl. 10.32.12

Romantik och äventyr, liv och död, bataljer och lömska hovintriger – fiktion och historia i ett. Zacharias Topelius magnum opus Fältskärns berättelser var i hundra år den mest spridda och lästa historiska romanen i Finland och Sverige. Svenska litteratursällskapet i Finland (SLS) ger nu ut romanen fullständig och med kommentarer, både digitalt och i tryck.

Fältskärns berättelser utkom i mitten av 1800-talet och vann snabbt en stor popularitet som höll sig i ett sekel. Den har format generationers uppfattning om Sveriges och Finlands händelserika gemensamma historia under 1600- och 1700-talet och kombinerar underhållning med lättillgänglig historisk kunskap. I romanen berättar fältskären Andreas Bäck i episoder om den svenska stormakts- och frihetstiden ur ett finländskt perspektiv för en krets intresserade lyssnare, såväl gamla som unga. I centrum står två släkters öden, dels de adliga Bertelsköldarna, dels borgarna och bönderna Larsson, och konflikten mellan dem.

Fältskärns berättelser räknas som Topelius mest kända och mest ambitiösa verk. Han arbetade på romanen i nästan 15 år. Verket översattes tidigt till finska och hade en stor betydelse för den nationella självkänslan. Med Fältskärns berättelser blev Topelius något av en föregångare eftersom det på den här tiden inte fanns populariserande översiktsverk över Finlands historia. 

Romanen trycktes först som följetong 1851–1866 och i bokupplaga i fem cykler, eller delar, 1853–1867. Alla har dock inte läst samma Fältskärns berättelser. Under 1900-talet utkom många mer eller mindre förkortade upplagor av romanen. Å ena sidan har de bidragit till att romanen lästes, å andra sidan ger de en missvisande bild av den. SLS nya utgåva återger den första bokupplagan och lanserades på Helsingfors bokmässa.

Nejden laddar för stor julkonsert

 svarvar

Topeliusfesten fortsätter i Nykarleby. Den 1 december kl 18 arrangeras årets stora julkonsert i Munsala kyrka. Över 250 sångare och musiker medverkar som övar under ledning av Mikael Svarvar (bilden) tills konsertdirigenten Anna-Maria Helsing anländer. Sångare och musiker från Nykarlebynejdens sång- och musikförbund medverkar tillsammans med Jakobstads sinfonietta. Solister är Pia-Karin Helsing Saur och Simon Granlund. Medverkar gör också en barnkör från Zachariasskolan. Biljetter från netticket.fi och 0600 399 499. (Beställda biljetter kan lösas ut på t ex Amalia i Nykarleby.)

  • Utställningen ”Topelius sagoland” i Rådhusgalleriet i Nykarleby fortsätter ända till den 30 november. I Alexander Reichsteins sagomiljöer i fullformat kan barnen leka och uppleva. 

Premiär för BUU-klubbens Topeliusfilm

Topelius bocker

Måndagen den 26 november premiärvisas Yles barnprogram "Topelius och de osynliga barnen" som spelades in i somras bland annat på Kuddnäs och i skolmuseet i Storsved. Den tillhörande musikvideon "Sommardag i Kangasala" visas också i BUU-klubben. Samma dag läggs programmet ut på Arenan och där kommer de att alltid finnas, lovar Monica Wikström-Jokela som producerat programmen. I Topeliusdokumentären medverkar Oskar Pöysti (bilden) som reporter och inte minst barn och vuxna från Nykarlebytrakten.

VECKANS TOPPE

Varje vecka publiceras här en text av Zacharias Topelius. Våren är den årstid som inspirerat Topelius allra mest, men en och annan visa har han också tillägnat hösten.

Novembervisa

Nu somnar vågen i västansjö,
stranden i vitt sig klär,
och vintern breder sin bädd av snö
kring klippor och öde skär.
Sov gott från mörker, stormar och brus,
sov gott till morgon, fägring och ljus,
och dröm om vårens strimma klar
långt, långt i en framtids dar!

Jag vet en stormande våg också,
han brusar i mänskobarm,
och fryser en vinter i hjärtat då,
är stranden så ödsligt arm;
stå upp från mörker, tvekan och strid,
stå upp till klarhet, visshet och frid,
när Herrens Ande mäktig går
i vaknande hjärtans vår.

 

Besök familjen Topelius i virtuell verklighet

360webb

Kuddnäs har nu stängt för säsongen, en säsong som inneburit ett rekordantal besökare, drygt 15 000 personer. Men ännu kan du besöka Kuddnäs, om inte i verkligheten så i den virtuella verkligheten. Under sommaren gjordes en 360-film på Kuddnäs som också visades i 360-headset under festen i Topelius spår den 11 augusti. Har du tillgång till ett 360-headset kan du titta på filmen via youtube. För att se den med smarttelefon behöver du söka fram filmerna direkt på youtube, sök på "Kuddnäs360". Saknar du headset, 360-glasögon. kan du också se den som 3D-tv på din datorskärm. Filmen är sju minuter lång och finns med svenskt, finskt och engelskt tal. I filmen medverkar också skådespelare från pjäsen "Den eviga sommaren". Filmen är producerad av Projekt Björken och Stjärnan. 
Kuddnäs360 på svenska
Kuddnäs360 suomeksi
Kuddnäs360 in english

produkter

Guldpennan som örhängen i björk, vykort, Björken och Stjärnan-vantar, Sago-Zache i keramik... Under året har det kommig flera nya souvernirer och lokala produkter till försäljning. Eller varför inte se till att du har en Nykarlebystjärna till jul? Fler lokala tips finns här under fliken Made in Nykarleby.

Jubileumsseminarium på nätet

IMG 1511

Missade du Svenska litteratursällskapets (SLS) seminarium "Inte en dag utan en rad" på Juthbacka den 10.8? Eller vill du uppleva det igen? Nu har SLS lagt ut den inspelade versionen av seminariet på sin hemsida sls.fi och på youtube. En lång rad medarbetare i projektet Zacharias Topelius skrifter medverkade. I slutet av seminariet hölls en paneldiskussion där bland andra Eliel Kilpelä och Johanna Wassholm (bilden) deltog. Seminariet behandlade Topelius som privatperson och författare. I samband med seminariet lanserades de nya utgåvorna Topelius ungdomsdagböcker och korrespondensen med föräldrarna. Seminariet kan du se genom att klicka här. Alla utgåvor av Topelius samlade skrifter kan du läsa på topelius.fi.