Hur man stickar sagor...

stick

Klick klick klick, stickorna går som trumpinnar i herrgården på Juthbacka. Under våren har ett gäng handarbetsentusiaster under ledning av projektledare Mikaela Smedinga förvandlat garnnystan till palmstammar, solar, morötter, med mera. Den 7 juli ska allt vara klart för en sagovandring i ull. Och det är sagofarbrorn från Nykarleby, Zacharias Topelius, som gett inspirationen. Vandringen går i sommar från Juthbacka till Stadsbiblioteket, där den sugne kan hitta fler sagor. Sagovandringen förverkligas inom ramen för Leaderprojektet Kan själv! nya tappningar inom hantverk och hemlagat i samarbete med projektet Björken och Stjärnan. Nykarleby lever upp till epitet sagostad och förhoppningen är att det blir fler sagovandringar i Topelius fotspår mellan Juthbacka och Kuddnäs. Miljöerna i staden har gett upphov till många av Topelius sagor. Men som han själv säger, sagor finns överallt i naturen. Se även Veckans Toppe.

Kovjoki

Gunilla Sandvik drar upp riktlinjer för Nykarleby Jernväg under workshoppen i Kovjoki.

Var finns din plats?

Inom projektet Björken och Stjärnan ska vi spåra upp speciella platser i Nykarleby. Vi ordnar workshoppar bland föreningar, grupper, byaråd, förändringsledare runtom i kommunen. Deltagare i workshopparna väljer själva vilka platser de vill synliggöra. Då formulerar vi vad som gör platsen speciell, hur vi kan koppla den till Topelius värderingar och verk så att det blir något att föra vidare de kommande 200 åren. Läs mer här.

svartagrasmattan

Resa i Topelius spår

Bo Kronqvist (mitten) kan sina Topeliushistorier och berättar gärna. Han guidade den första gruppen i Topelius spår. Här samlas resenärerna framför den pampiga herrgården i Svartå. Läs mer här.

VECKANS TOPPE

Varje vecka publiceras en text av Zacharias Topelius. Önskar glad midsommar med en hyllning till naturen - och kärleken!

Naturens skönhet

Jag stod vid klippan
i björkens skugga,
där vågen sakta
mot stranden slog.
Ett stilla skimmer
flög öfver fjärden,
och ljum en vindfläkt
i löfven drog.

Läs hela dikten här

Boken

Benjamin Forsell, Catrin Wiik och Annika Lohoff med en rykande färsk sagobok.

Björken och Stjärnan i modern form

Zacharias Topelius kanske mest kända saga, Björken och Stjärnan, har nu utkommit som bilderbok. Det är den första i raden av fler som förlaget Scriptum ger ut med berarbetad text och nya illustrationer. Björken och Stjärnan har illustrerats av Benjamin Forsell, som blev klar med sin konstutbildning på Novias ifjol. För textbearbetningen står Catrin Wiik och Annika Lohoff vid Stadsbiblioteket i Nykarleby. Samtidigt ges också en målarbok ut.