Made in Nykarleby

 workshop

Barndomsminnen, en känsla av tillhörighet, något som anknyter till historien men också nutiden. Det är några känslor och behov deltagarna i Projekt Björken och Stjärnans workshop Utveckla lokala produkter resonerar kring. Tiotalet personer har dykt upp på Juthbacka för att spåna kring hur Nykarleby kan få fram fler specifika lokala produkter och för att få nya idéer till sin egen verksamhet.
Marina Silván-Wasberg som driver Herlers bokhandel vittnar om att behov finns. Dagligen kommer kunder in och letar efter något lokalt, men det finns inte mycket att erbjuda. Hon är gärna en försäljningskanal för hantverkare och formgivare, med flera.
   Det finns behov av allt från små billiga prylar till lyxigare dyra. Det man också ska tänka är inte enbart produkten utan också förpackningen. Ofta ska saken transporteras på ett eller annat sätt. Och gamla hederliga vykort går fortfarande, men nya motiv och ett med Topelius efterlyses speciellt.
   Linda Kass och Therese Sundgren-Granlund från Yrkeshögskolan Novia ber också workshopsdeltagarna att dela in sina idéer i allt från lyxprodukter till ”Gyllene gåsar”. En inspirationsinjektion visar också att man kan hitta många idéer utgående från till exempel Topelius och hans produktion.
   En hel del nya idéer bubblar upp. Och Nykarlebystjärnans stilistiska grafiska utseende är en riktig – stjärna - och kunde vara en verklig kommersiell framgång. Efterfrågan överstiger många gånger utbudet och det finns också behov av fler olika varianter, bordsstjärnor, mindre stjärnor, stjärnor som går bättre att transportera, billigare stjärnor…
   En sak som också konstateras är att Nykarleby som gärna framhåller sig som pälsriket inte har en enda pälsprodukt till salu i stan. ”Det kunde åtminstone finnas en nyckelring…”

FullSizeRender

Ytterjeppo tar central position

Lite identitetslöst och mittemellan. Så karakteriserade deltagarna i Björken och stjärnan-workshopen i Ytterjeppo sin by. Men mittemellan kan ju också vara mitt i, något centralt. Och börjar man titta på kartan ser man att Ytterjeppo med sitt läge vid en stor korsning vid riksåtten ligger mitt i Nykarleby. Detta har man tagit fasta på på sin skylt, Byn mitt i stan, där Ytterjeppo är origo i kompassen. Samma tankar finns i deras vision för framtiden, när man nu hoppas på att det kan bli verklighet att någon form av etablering på stadens tomt vid riksåttan. Stadsdirektör Gösta Willman var med på pressinfo när skylten visades upp och berättade att stadens näringspolitska råd kommer att engagera sig i frågan. Gärna kunde det vara utgångspunkt i miljötänkande och till exempel en laddningsstation för elbilar, sade Willman. Miljötänkandet är också något som präglar Ytterjeppo med bland annat lokala eko-odlare. Och gärna ser man, om det byggs en vägkrog, att det är något genuint och tilltalande med lokala produkter och hantverk.

Var finns din plats?

Inom projektet Björken och Stjärnan ska vi spåra upp speciella platser i Nykarleby. Vi ordnar workshoppar bland föreningar, grupper, byaråd, förändringsledare runtom i kommunen. Deltagare i workshopparna väljer själva vilka platser de vill synliggöra. Då formulerar vi vad som gör platsen speciell, hur vi kan koppla den till Topelius värderingar och verk så att det blir något att föra vidare de kommande 200 åren. Läs mer här.

svartagrasmattan

Resa i Topelius spår

Bo Kronqvist (mitten) kan sina Topeliushistorier och berättar gärna. Han guidade den första gruppen i Topelius spår. Här samlas resenärerna framför den pampiga herrgården i Svartå. Läs mer här.

VECKANS TOPPE

Varje vecka publiceras här en text av Zacharias Topelius. Det drar ihop sig till Juthbackamarknad. Också på Topelii tid var höstmarknaden en stor tilldragelse i Nykarleby.

Marknadsvisa

Se, nu skiner solen röd och grann,
se, nu droppar korn ur gyllne ax i logen!
Se, nu får var tös sin fästeman,
och var gosse får en mö så trogen.
Nu är marknad, bonden far med lass till torg,
gumman radar ägg och rovor i sin korg.
Se, nu skiner solen röd och grann,
se, nu droppar korn ur ax i logen!


Kom, min lilla rosenröda vän,
kom och låt oss om i glada dansen svinga.
Marknad kommer ej så snart igen,
och vem vet, när vi härnäst få springa.
Livet är ett stånd, där sorgen väges ut,
glädjen väges in, och så är markna'n slut.
Kom, min lilla rosenröda vän,
kom och låt oss glatt i dansen svinga!