VECKANS TOPPE

Varje vecka publiceras här en text av Zacharias Topelius. En av de vackra sångerna som sjöngs i pjäsen "Den eviga sommaren" var "Vid älvmynningen". Nykarleby älv var en viktig plats för Topelius. Denn rann genom hela hans liv, sade han, och ut till havet och som han, banade själv sin väg.

Vid älvmynningen

Kom, vackra silverbölja,
kom bort till vida havet,
att där ditt flöde dölja,
förgätet och begravet,
och glömma bort dig själv -
kom, sköna, klara ålv!

Din himmelsblåa moder,
den ljusa höjdens källa,
vars svala pärlefloder
ur bergens klyftor välla,
och i vars spegel ner
den klara stjärnan ser,

hon sände ut ditt flöde,
att själv en väg sig bana,
att skapa själv sitt öde
och själv ett mål sig dana;
hon gav dig lifvets lott:
att strida, strida blott.

Läs hela här

 

Jubileumsseminarium på nätet

IMG 1511

Missade du Svenska litteratursällskapets (SLS) seminarium "Inte en dag utan en rad" på Juthbacka den 10.8? Eller vill du uppleva det igen? Nu har SLS lagt ut den inspelade versionen av seminariet på sin hemsida sls.fi och på youtube. En lång rad medarbetare i projektet Zacharias Topelius skrifter medverkade. I slutet av seminariet hölls en paneldiskussion där bland andra Eliel Kilpelä och Johanna Wassholm (bilden) deltog. Seminariet behandlade Topelius som privatperson och författare. I samband med seminariet lanserades de nya utgåvorna Topelius ungdomsdagböcker och korrespondensen med föräldrarna. Seminariet kan du se genom att klicka här. Alla utgåvor av Topelius samlade skrifter kan du läsa på topelius.fi.

Mycket kvar av Topeliusfesten

Zacharias Topelius 3

Många vill vara med och fira Topelius 200 år och festen bara fortsätter året ut i Nykarleby men också andra delar av landet och Norden.

  • • Utställningen ”Topelius sagoland” i Rådhusgalleriet i Nykarleby fortsätter ända till den 30 november. I Alexander Reichsteins sagomiljöer i fullformat kan barnen leka och uppleva. Samtidigt är utställningen en exposé av illustrationer till Topelius sagor genom tiderna.
  • • Wasa Teater turnerar i skolorna med pjäsen ”Världen är så stor”, inspirerad av Topelius saga ”Björken och stjärnan” och berör sagans tematik om flyktingskap.
  • • 19–20 oktober finns Projekt Björken och Stjärnan på plats på October Film fest i Vasa och visar VR-filmen ”Kuddnäs360”.
  • • Docent Birgitta Sarelin fortsätter sin föredragsserie med fokus på Topelius psalmer. Kommande evenemang hålls i Johanneskyrkan i Helsingfors den 8 november kl 19.
  • ”I afton Topelius” arrangeras på Svenska Teatern i Helsingfors den 13 november med föredrag och framträdanden. Medverkande är bland andra skådespelarna Simon Häger och Riko Eklundh. Arrangörer är Svenska Teatern och Svenska litteratursällskapet. Mer info här.
  • • Den 17 november blir det Topeliuseftermiddag i Stockholm i Domkyrkoförsamlingens sal i Gamla stan. För arrangemangen står Finlandssvenskarnas riksförbund i Sverige och föreningen Svenskfinlands vänner. Medverkande är bl a Ami Aspelund och Anci Holm.
  • • Den 1 december kl 18 blir det stor julkonsert, ”Topelius jul” i Munsala kyrka med sångare och musiker från Nykarlebynejden. Anna-Maria Helsing dirigerar och som solist ser vi Pia-Karin Helsing-Saur. Konserten arrangeras av Leaderprojektet Topelius jul i samarbete med Jakobstads sinfonetta och Munsala kapellförsamling. Biljetter från netticket.fi och 0600 399 499.
  • 11 december Joulua odotellessa. Suomenkielinen lauluilta Kuddnäsissa. Finskspråkig allsångskväll på Kuddnäs.

produkterGuldpennan som örhängen i björk, vykort, Björken och Stjärnan-vantar, Sago-Zache i keramik... I sommar har det kommig flera nya souvernirer och lokala produkter till försäljning främst på Kuddnäs och bokhandeln. Eller varför inte se till att du har en Nykarlebystjärna till jul? Fler lokala tips finns här under fliken Made in Nykarleby.

Besök familjen Topelius i virtuell verklighet

360webb

I och med utgången av augusti stänger Kuddnäs för säsongen, en säsong som inneburit ett rekordantal besökare. Men ännu kan du besöka Kuddnäs, om inte i verkligheten så i den virtuella verkligheten. Under sommaren gjordes en 360-film på Kuddnäs som också visades i 360-headset under festen i Topelius spår den 11 augusti. Har du tillgång till ett 360-headset kan du titta på filmen via youtube. För att se den med smarttelefon behöver du söka fram filmerna direkt på youtube, sök på "Kuddnäs360". Saknar du headset, 360-glasögon. kan du också se den som 3D-tv på din datorskärm. Filmen är sju minuter lång och finns med svenskt, finskt och engelskt tal. I filmen medverkar också skådespelare från pjäsen "Den eviga sommaren". Filmen är producerad av Projekt Björken och Stjärnan.
Kuddnäs360 på svenska
Kuddnäs360 suomeksi
Kuddnäs360 in english