VECKANS TOPPE

Varje vecka publiceras här en text av Zacharias Topelius. Lucia firades inte som nu med Luciatåg på Topelius tid. Däremot hade man i skolorna så kallade luciespel. Topelius skrev många sådana till framför allt Svenska flicklyceet i Helsingfors och satt alltid själv och tittade på föreställningen. Topelius har skrivit många pjäser som oftast publicerats i Läsning för barn. En sådan är Sanningens pärla, i vilken följande sång finns.

ur Sanningens pärla

Där satt en ängel på molnets rand
och såg på världenes villa.
Där var så mörkt uppå jordens strand,
det tyckte ängeln var illa.
Och där var falskhet och lögn och svek,
det tyckte ängeln var ledsam lek,
och då grät ängelen lilla.

Då föll hans vackra, hans klara tår
och blef en pärla i hafven;
där låg hon gömd uti tusen år,
förgäten, glömd och begrafven.
Och alla sågo den pärlans glans,
men ingen visste hvar pärlan fanns,
så djupt, så djupt uti hafven.

 

 

Storartad julkonsert med Topeliustema

 pika

Konserten Topelius Jul den 1 december i en fullsatt Munsala kyrka blev en grande finale på jubileumsåret. Över 250 sångare och musiker medverkade under ledning av dirigent Anna-Maria Helsing. I konserten medverkade Nykarleby damkör, Nykarleby manskör, Oravais manskör, Aquarelle, Novato, Maximus, Jeppo ungdomsorkester och Nykarleby stråkorkester, alla från Nykarlebynejdens sång- och musikförbund, Jakobstads sinfonietta och en barnkör från Zachariasskolan. Solister var Pia-Karin Helsing (bilden) och Simon Granlund.

Topeliusfilm på Arenan

Topelius bocker

I somras spelades Yles barnprogram "Topelius och de osynliga barnen" in bland annat på Kuddnäs och i skolmuseet i Storsved. Filmen och den tillhörande musikvideon "Sommardag i Kangasala" har visats i tv i Buu-klubben men kan ses på Arenen där det kommer att ligga för alltid, lovar producenten Monica Wikström-Jokela. I Topeliusdokumentären medverkar Oskar Pöysti (bilden) som reporter och inte minst barn och vuxna från Nykarlebytrakten. Här kan du se filmen.

produkter

Guldpennan som örhängen i björk, vykort, Björken och Stjärnan-vantar, Sago-Zache i keramik... Under året har det kommig flera nya souvernirer och lokala produkter till försäljning. Eller varför inte se till att du har en Nykarlebystjärna till jul? Just nu inför julen finns Nykarleby hemslöjds julbutik på Topeliusesplanaden och formgivarnas pop up-butik i Galleri Tripod. Fler lokala tips finns här under fliken Made in Nykarleby.

Besök familjen Topelius i virtuell verklighet

360webb

Kuddnäs har nu stängt för säsongen, en säsong som inneburit ett rekordantal besökare, drygt 15 000 personer. Men ännu kan du besöka Kuddnäs, om inte i verkligheten så i den virtuella verkligheten. Under sommaren gjordes en 360-film på Kuddnäs som också visades i 360-headset under festen i Topelius spår den 11 augusti. Har du tillgång till ett 360-headset kan du titta på filmen via youtube. För att se den med smarttelefon behöver du söka fram filmerna direkt på youtube, sök på "Kuddnäs360". Saknar du headset, 360-glasögon. kan du också se den som 3D-tv på din datorskärm. Filmen är sju minuter lång och finns med svenskt, finskt och engelskt tal. I filmen medverkar också skådespelare från pjäsen "Den eviga sommaren". Filmen är producerad av Projekt Björken och Stjärnan. 
Kuddnäs360 på svenska
Kuddnäs360 suomeksi
Kuddnäs360 in english

Jubileumsseminarium på nätet

IMG 1511

Missade du Svenska litteratursällskapets (SLS) seminarium "Inte en dag utan en rad" på Juthbacka den 10.8? Eller vill du uppleva det igen? Nu har SLS lagt ut den inspelade versionen av seminariet på sin hemsida sls.fi och på youtube. En lång rad medarbetare i projektet Zacharias Topelius skrifter medverkade. I slutet av seminariet hölls en paneldiskussion där bland andra Eliel Kilpelä och Johanna Wassholm (bilden) deltog. Seminariet behandlade Topelius som privatperson och författare. I samband med seminariet lanserades de nya utgåvorna Topelius ungdomsdagböcker och korrespondensen med föräldrarna. Seminariet kan du se genom att klicka här. Alla utgåvor av Topelius samlade skrifter kan du läsa på topelius.fi.