Platser i Topelii spår

topeljus

AAKovjok

Bred upplevelse på smalt spår

På lördagen anlände Topelius till Kovjoki station. Där mottogs han av en skara människor och sjungande och flaggviftande barn. Tal hölls och Topelius (gestaltad av Boris Bränn) gladde de församlade med att recitera sagodikten om Peppeli. Topelius var en stor vän av järnvägen och reste mycket i hel Europa. Att efter 1885 kunna åka mellan Helsingfors och Kovjoki underlättade hemresandet betydligt. Vid Nykarleby Jernväg har man i Björken och Stjärnan-projektet tagit fasta på det faktum att man här på den smalspåriga järnvägen får uppleva historien med alla sina sinnen. Det skakar, luktar, ryker och smakar. I framtiden hoppas de aktiva utveckla området ytterligare med att flytta hembygdsmuseet till området. De som kommer stannar allt längre och vill ha olika saker att göra. Som det sammanfattas på skylten: ”Spåret är smalt, men upplevelsen alltid bred”. Gunilla Sanvik, Tanja Björklund, Harry Holmqvist och Robert Granbäck är järnvägsentusiaster i Kovjoki (bilden). 

FullSizeRender

Ytterjeppo tar central position

Lite identitetslöst och mittemellan. Så karakteriserade deltagarna i Björken och stjärnan-workshopen i Ytterjeppo sin by. Men mittemellan kan ju också vara mitt i, något centralt. Och börjar man titta på kartan ser man att Ytterjeppo med sitt läge vid en stor korsning vid riksåtten ligger mitt i Nykarleby. Detta har man tagit fasta på på sin skylt, Byn mitt i stan, där Ytterjeppo är origo i kompassen. Samma tankar finns i deras vision för framtiden, när man nu hoppas på att det kan bli verklighet att någon form av etablering på stadens tomt vid riksåttan. Stadsdirektör Gösta Willman var med på pressinfo när skylten visades upp och berättade att stadens näringspolitska råd kommer att engagera sig i frågan. Gärna kunde det vara utgångspunkt i miljötänkande och till exempel en laddningsstation för elbilar, sade Willman. Miljötänkandet är också något som präglar Ytterjeppo med bland annat lokala eko-odlare. Och gärna ser man, om det byggs en vägkrog, att det är något genuint och tilltalande med lokala produkter och hantverk.


saga

Biblioteket bjuder både saga och sanning

Den 20 juli var det kalas på Stadsbibiblioblioteket. Då firades Valters födelsedag som enligt Topelius "Valters äventyr" infaller då. Att det är just Valter som pryder stadens lånekort har gett idén efter en workshop som biblioteket gjorde inom ramen för Projekt Björken och Stjärnan. Biblioteket har låtit tillverka ett jättekort där man kan fotografera sig själv och lägga ut på sociala medier under haschtaggen "Valterkortet". Kortet kommer att besöka också biblioteken i Jeppo och Munsala. Samtidigt hängde biblioteket  upp sina nya "Topeliusskyltar" där man fått inspiration från Topeliusstatyn i Helsingfors, "Saga och Sanning", som på ett bra sätt sammanfattar bibliotekets verksamhet. På biblioteket önskar man att ännu fler hittar till platsens kravlösa miljö och lånar ännu fler böcker.

socklotsakylt

Aktiva Socklotbor fick sina skyltar

Socklot trotsar trenden om avfolkning på landsbygden. Tvärtom så ökar befolkningen. På årets Grisselödag delades ut silverskedar till 16 nyfödda Socklotbor. Framgången är resultatet av ett långt och träget utyvecklingsarbete, engagemang från många föreningar och enskilda och samarbete. Socklot har också deltagit i en workshop i projektet Björken och stjärnan. I sin framtidsvision arbetar de för fortsatt utveckling och förändring, vilket också finns med på deras skylt. Bor man i Socklot trivs man och en utmaning är att ala ska kunna bo kvar i byn även sedan man inte klarar sig själv. Redan där byvägen börjar berättar en skylt om att man färdas längs en väg fyld av kultur – och vilja.

asagovandring2

Lasse Liten i ull längs Sagovägen

Stickorna gick hela våren som trumpinnar i herrgården på Juthbacka. Under sommaren visas resultatet i form av en sagovandring, Lasse Liten i ull. Ett gäng frivilliga handarbetsentusiaster har under ledning av projektledare Mikaela Smedinga förvandlat garnnystan till palmstammar, solar, morötter, med mera. Och det är sagofarbrorn från Nykarleby, Zacharias Topelius, som gett inspirationen. Vandringen går i sommar från Juthbacka till Stadsbiblioteket. Sagovandringen förverkligas inom ramen för Leaderprojektet Kan själv! nya tappningar inom hantverk och hemlagat i samarbete med projektet Björken och Stjärnan. Nykarleby lever upp till epitet sagostad och förhoppningen är att det blir fler sagovandringar i Topelius fotspår mellan Juthbacka och Kuddnäs. Miljöerna i staden har gett upphov till många av Topelius sagor. Men som han själv säger, sagor finns överallt i naturen. Så även när ullskapelserna plockas ner till vintern kan man vandra och själv fantisera och lyssna på naturen. Läs sagan Hur man hittar sagor.

 avalter

Roskgräven blev Valtersbacken

Gamla roskgräven i stadsscentrum går numera under namnet Valtersbacken. Den 6 juni avtäcktes skylten med det nya namnet vid ett välbesökt utomhusevenemang. Inom ramen för projekt Björken och Stjärnan vill Trivselrådet och ridklubben Nurk utveckla och öppna upp platsen för alla som till exempel gillar att ströva i den vacka omgivningen eller åka pulka på vintern. Alla vet inte att man får visas fritt i backen trots att Nurk har sin terränghinderbana där. En av de bästa i landet för övrigt. Zacharias Topelius intresse för naturen har inspirerat, liksom Topelius sagofigur och alterego Valter. Valtersbackan har under sommaren blivit ett etablerat begrepp i stället för roskgräven. Till exempel arrangerades terrängtävlingen Tough Valter.