VECKANS TOPPE

Varje vecka publiceras här en text av Zacharias Topelius. En av de vackra sångerna som sjöngs i pjäsen "Den eviga sommaren" var "Vid älvmynningen". Nykarleby älv var en viktig plats för Topelius. Denn rann genom hela hans liv, sade han, och ut till havet och som han, banade själv sin väg.

Vid älvmynningen

Kom, vackra silverbölja,
kom bort till vida havet,
att där ditt flöde dölja,
förgätet och begravet,
och glömma bort dig själv -
kom, sköna, klara ålv!

Din himmelsblåa moder,
den ljusa höjdens källa,
vars svala pärlefloder
ur bergens klyftor välla,
och i vars spegel ner
den klara stjärnan ser,

hon sände ut ditt flöde,
att själv en väg sig bana,
att skapa själv sitt öde
och själv ett mål sig dana;
hon gav dig lifvets lott:
att strida, strida blott.

Läs hela här

 

Besök familjen Topelius i virtuell verklighet

360webb

I och med utgången av augusti stänger Kuddnäs för säsongen, en säsong som inneburit ett rekordantal besökare. Men ännu kan du besöka Kuddnäs, om inte i verkligheten så i den virtuella verkligheten. Under sommaren gjordes en 360-film på Kuddnäs som också visades i 360-headset under festen i Topelius spår den 11 augusti. Har du tillgång till ett 360-headset kan du titta på filmen via youtube. För att se den med smarttelefon behöver du söka fram filmerna direkt på youtube, sök på "Kuddnäs360". Saknar du headset, 360-glasögon. kan du också se den som 3D-tv på din datorskärm. Filmen är sju minuter lång och finns med svenskt, finskt och engelskt tal. I filmen medverkar också skådespelare från pjäsen "Den eviga sommaren". Filmen är producerad av Projekt Björken och Stjärnan.
Kuddnäs360 på svenska
Kuddnäs360 suomeksi
Kuddnäs360 in english

hallon 2
Sagovandring i hallonsnåren

Årets sagovandring genom stan är Topelius saga Hallonmasken. Vandringen startar vid Stadsbiblioteket och slutar vid Kuddnäs. Följ systrarna Aina och Théresés äventyr i hallonskogen och vad som kan hända om man räddar en mask. Kartor finns vid biblioteket och Kuddnäs. Vid varje station finns utdrag ur sagan som också kan läsas i sin helhet via qr-koder på skyltarna. Sagovandringen har gjorts av ett antal frivilliga och är ett samarbete mellan Leader-projekten Kan själv och Björken och Stjärnan.

produkterGuldpennan som örhängen i björk, vykort, Björken och Stjärnan-vantar, Sago-Zache i keramik... I sommar har det kommig flera nya souvernirer och lokala produkter till försäljning främst på Kuddnäs och bokhandeln. Eller varför inte se till att du har en Nykarlebystjärna till jul? Fler lokala tips finns här under fliken Made in Nykarleby.