Våra folkdräkter

Den som någon gång försökt sig på att färga garn vet, det som alla kvinnor förr visste, att det är nästan omöjligt att få exakt samma nyans. Det syntes även i dräkterna. Intressant för oss är att konstnärinnan Hilda Olson (född i Norra tullhuset=museet) var en av de allra första som dokumenterade dräkterna i vårt land. Hur många i Nykarleby vet att Munsala-dräkten hör till de populäraste dräkterna i Finland idag? Munsala-dräkten har blivit som Tro-Hopp-Kärlek - den bevisar inte geografisk tillhörighet.

folkdrakt Nkby

Nykarleby

Då man 1914 samlades till Sångfest i Topeliusparken i Nykarleby hade staden ännu ingen "egen" folkdräkt. Men till sångfesten i Åbo år 1926 kunde stadsborna bära sin egen dräkt. Dräkten är komponerad av Josef Herler i samråd med Lea Heikel och Ester Fougstedt.

Här ser vi Gun-Britt Östman på Normens balkong.

folkdrakt Munsala

Munsala

Munsala-dräkten finns avbildad redan i medlet av 1800-talet av Hilda Olson. Men av de bilderna och det material som hade insamlats gjorde Mika Heikel och Elise Söderström upp det förslag som Brage godkände som "Munsala dräkt" år 1909.
Munsala-dräkten användes också som en Finlands dräkt och är oerhört populär. Dockor med samedräkt och Munsaladräkt är de säkra dockorna som turister köper på Helsingfors-Vanda flygfält eller på de olika turistfällorna runt i landet.

Här är det Eva och Cay Sundsten som bär dräkten.

folkdrakt Jeppo

Jeppo

Redan 1910 var det Tom Liljeqvist och Ragni Schauman som fick denna Jeppodräkt godkänd av Brage.

Här är det Caroline Finskas i Jeppodräkt.

folkdrakt Socklot

Socklot, landskommun 1

Ellen Blomberg finns bakom den dräkt som 1926 godkändes som Socklot dräkt. Senare kom Helen Segerstam att vara en av dem som fick dräkten att bli en allmän dräkt för landskommunen.

Här bärs Socklotdräkten av Regina Nyman.

folkdrakt lkm

Nykarleby landskommun, 2

En annan variant som användes tidigare i landskommunen var denna dräkt. Men när Brage i tiden godkände dräkter hade väl denna dräkt inga tillräckligt starka anhängare och blev aldrig officiell. Men för mången i vår f.d. landskommun är det just denna dräkt som är landskommunens dräkt. Det var i synnerhet Kovjoki- och Ytterjeppobor, "som är längre bort från havet" som bar denna dräkt.

Här är det Carita Häger i landskommunens dräkt.