Pengar att söka för väglag

10.2.2023

Nu finns det pengar att söka för privata väglag som behöver sätta sina vägar i skick! Nabba-Grisselöväglag har positiva erfarenheter av statliga stöd för grundrenoveringar av både bro- och vägavsnitt.


Den privata vägen mellan Socklot och Pörkenäs är livligt trafikerad, i synnerhet under sommarhalvåret. I slutet av fjolåret gjorde väglaget en grundförbättring av den 2,2 kilometerlånga vägsträckan T48 och inför sommaren kommer projektet att avslutas med en sista finish i form av ett decimeters tjockt lager med grus. Det breds ut ovanpå ett tjockt lager med grovkross, som i sin tur ligger på en fiberduk.

– Vägen brukar ha svårt att hämta sig på vårarna, men nu kommer den att klara av slitaget från de hundratals bilar som under sommarhalvåret passerar per dygn, säger Magnus Frostdahl, ordförande i väglaget.

I samma veva putsades diken och grävmassorna användes för att bygga skyddsvallar på strategiska ställen. Hela projektet kostade drygt 80 000 euro, varav hälften bekostades med statligt stöd och andra hälften med väglagets egna medel. Väglaget hade viss erfarenhet av att driva projekt genomförde en grundrenovering av Nabba bro 2012, även då med delfinansiering från staten.

– Den kommer att hålla generationer, intygar Frostdahl.

Magnus Frostdahl rekommenderar andra väglag att söka pengar från NMT-centralen, som nu kan stå för upp till 85 procent av kostnaderna för projekt som genomförs under åren 2023-25.
– Visst krävs det lite pappersarbete, men det finns bra instruktioner på nätet om hur man ansöker, säger Magnus Frostdahl.

 

Nykarleby stad tar emot ansökningar för stöd till renovering av enskilda vägar till och med 10.4.2023.  

https://kungorelse.nykarleby.fi:8443/ktwebbin/dbisa.dll/ktwebscr/kuulattn_tweb.htm?+id=153067

 

Statliga vägstöd kan sökas på:
www.ely-keskus.fi/sv/yksityisteiden-parantamisen-avustaminen


Suomen Tieyhdistys ordnar ett informationstillfälle i Seinäjoki 14.2.2023:

https://tieyhdistys-kilta.kehatieto.fi/tapahtumat/tapahtumatiedot.aspx?id=1134Siirry "Ajankohtaista"-sivulle