Topeliusfesten i bilder

Med Kuddnäs som fond (Leif Sjöholms foto) framfördes Topeliusfestens program i både ord och ton och skådespeleri. Kjell Lindroos var festens konfrencier. Stadsdirektör Gösta Willman hälsade den stora publiken, cirka 600 personer välkommen. Festen och stämningen försatte Nykarleby i ett slags lyckorus som skulle vara länge...

 

26904403 2066630390227069 5721292365080868950 n

Festligt, stämningsfullt och fullsatt. Inledningen av Topeliusfirandet gjordes med besked. Topeliusfesten i Stjärnhallen lockade upp mot 600 personer. De största ovationerna fick skådespelaren Stina Ekblad som festtalade på temat "Späda stjärna på livets stråt – Topelius och mitt fattiga flickjag". Det var djup, klass och stort skådespeleri. Hon utgick från Topelius saga om lilla Skrållan och fångade den fattige österbottningen med mentala trådar ända till 1800-talets hungerår och efterkrigstiden. Och frammanade bilder där vi många kunde känna igen oss. Att aktualisera Topelius för vår tid är ett av huvudtemana för jubileumsåret och inte är han det minsta mossig. I Topeliusvägens musikframträdande tolkades han texter på nytt sätt. Johan Klingenberg läste dikter som känns aktuella. Och Nykarleby gillar att fira sin Topelius. Elever från skogsparkens skola sjöng "Sov du lilla videung" och "Lasse liten" på båda språken. Som en inledning bjöds också ett litet smakprov ur den kommande sommarpjäsen "Den eviga sommaren".

feststina2

Skådespelaren Stina Ekblad talade rakt in i festpublikens hjärtan om sitt fattiga flickjag.

"Många är tagna av Stina Ekblads performance under Topeliusfesten. Jag tror att vi blev så tagna 1. delvis för att det var alldeles strålande, alldeles, alldeles övermänskligt suverän retorik, 2. delvis för att vi är så svältfödda på berättandet utan diverse krimskrams av multimodalitet (bilder, skärmar, ljudfiler etc.), det klara och enkla, det när människan står där blottad med enbart orden och ändå är de allt. Och kroppen - kroppen som också talar i allra högsta grad. Och rösten, artikulationen den distinkta. Samtidigt: det här är inte talet jag visar upp som ett mönster eller en mall i kursen retorik. Blott och enbart Stina Ekblad kan göra så, just för att hon är Stina Ekblad med det språket, det livet och det absoluta gehör hon har för det allmängiltiga i det extremt personliga." sammanfattar Anette Kronholm-Cederberg på sin facebooksida.

festteater

Uppståndelse på Kuddnäs den 14 januari 1818. Doktorn och doktorinnan har fått en son. Pigan Stina (Gunilla Lillbacka) förkunnar den glada nyheten. Trädgårdsmästare Zetterberg spår i stjärnorna: Han ska bli ett berömt namn.

festskogsparken

Barnkören från Skogsparkens skola, under ledning av Åsa Forsbacka och Anna-Leena Eklund, sjöng två visor av Topelius, Videvisan och Lasse liten - på både svenska och finska.

festtopeliusvag

För musikinslagen stod Topeliusvägen trio, Jarmo Romppanen, Charlotta Kerbs och Erica Askolin. Aftonstjärnan, Odödliga kyssar och Sylvias visa nr 17 var några av de dikter som tonsatts av trion.

festjarnvag

Nykarleby stads kulturpris gick i år till Kovjoki hembygdsförening/Nykarleby jernväg. Harry Holmqvist tackade å föreningens vägnar som också representerades av Robert Granbäck och Tanja Björklund. Välfärdsnämndens ordförande Bo Kronqvist var med och delade ut priset.

 

festbibba

Hanna Back fick årets, det andra, stipendiet som Stadsbiblioteket delar ut till en begåvad skribent. "En ung skribent som kan hantera alla genrer och göra alla texter till sina egna. Hon har alltid med en personlig twist, vilket gör dem oförglömliga. Hennes förmåga att använda ord på ett sätt som gör att man får nya insikter i hur man kan uttrycka sig är helt fenomenal." lyder motiveringen. Tf bibliotkeschef Liselott Harjulin och bibliotekarie Catrin Wiik delade ut stipendiet. Hanna Back går i årskurs åtta i Carleborgsskolan.

festtopeliuspris

Jubileumsåret till ära förlades också utdelningen av årets Topeliuspris till Nykarleby. I år gick journalistpriset till Yle.journalisten Marko Hietikko som prisades för sin grävande journalistik om högerextremism och nazism i Finland och Norden. Priset delas ut av Svenska folkskolans vänner representerad av Wivan Nygård-Fagerudd och Finlands svenska publicistförbund med Lasse Garoff på plats.

festsommardag

Traditionsenligt avslutades festen med unison sång, "En sommardag i Kangasala".

Foto: Emil Wingren