Julbutik med hemslöjd

hemslojdens julbutik

I flera år har föreningen Nykarleby hemslöjd haft sin julbutik i Nykarleby. I år finns den på Sollefteågatan 9, mittemot Stadshuset och Apoteket. Där kan man hitta klappar som är både lokalt tillverkade och inspirerade av Nykarleby. Mycket stickat finns, vilket ju passar för säsongen. Till exempel kan man värma sig med sockor med Nykarlebystjärnan-motiv (bilden uppe tv) av Marita Hartvik eller sockor inspirerade av Munsala folkdräkt som tillverkats av Stina Nybäck (uppe mitten). Munsala brudvantar finns också i olika varianter. På bilden uppe till höger har Solveig Holm gjort en rätt ovanlig variant.
   Solveig Fågelbärj-Hannulas protesttomtar gör sig redo för en ny jul (bilden nere vä) och för de som tänker sig ge pengar i julklapp finns både mark och penni smyckesform och en praktisk kundvagnstagg. Maria Holmgård har företaget Slanthandeln (slanthandeln.wordpress.com) om man vill göra egna beställningar. Det kommande Topeliusåret har inspirerat Solveig Holm till ett grytunderlägg med mönster hämtat från mattan i salongen på Kuddnäs (nere hö).
   I julbutiken säljs också bland mycket annat Nykarlebystjärnor av Ann-Maj Stenman-Skog och Kalle Andersson och Leif Sjöholms julkort.