Kuddnäsin museo

Tervetuloa Kuddnäsiin!

Zacharias Topeliuksen lapsuudenkoti Kuddnäs sijaitsee Uudessakaarlepyysä, Pohjanmaan rannikolla. Tilan viisi säilynyttä rakennusta kertovat miltä 1800-luvun alun vauras koti on näyttänyt. Kuddnäs on toiminut museona vuodesta 1934 lähtien. Valkoisen päärakennuksen perusnäyttely esittelee talon elämää Topeliuksen perheen aikana. Huonekalut ja esineet viestivät porvarillisesta elämäntyylistä 1800-luvun Pohjanmaalla. Päärakennukseen sijoittuvat mm. sali, tohtorin huone, vierashuone ja Zachariaksen oma vinttikamari.

Keltaisessa talossa, oikeassa siipirakennuksessa, toimii museon kahvila, Café Emilie. Samassa yhteydessä ovat sekä lipunmyynti että myyntipiste postikorteille, kirjoille ja käsitöille. Rakennuksen sali, Keltainen sali, sopii myös kokous- ja juhlatilaksi ja salin voi vuokrata vuoden ympäri yksityiskäyttöön, syntymäpäiviä, häitä, joulujuhlia ja muita vastaavia tilaisuuksia varten.

Samaisessa keltaisessa talossa sijaitsee myös Topeliuksen muistohuone, huone, joka on kalustettu Sipoon Koivuniemen kirjaston esineistöllä. Esineistö kuuluu Suomen kansallismuseolle.

Pihapiiristä löytyy lisäksi paakarintupa, huvimaja ja vaunuliiteri.

saga i grset 2012

Esittelyvideo Kuddnäsin museosta löytyy YouTubesta:

Kuddnäsin esittelyvideo

Kuddnäsin restaurointityöt valmistuivat kesällä 2018. Päärakennukseen sekä keltaisen sivurakennukseen tehtiin restaurointitöiden oheessa esteettömyystoimenpiteitä, joka mahdollistaa, että rakennuksiin nyt pääsee pyörätuolilla tai lastenrattailla. Valkoiseen päärakennukseen pääsee invahissillä ja keltaiseen rakennukseen invaramppia pitkin. Keltaisessa reknnuksessa sijaitsee museokauppa, kesäkahvila sekä inva wc.

Kuddnäsin museo ja Café Emilien aukioloajat 2020

5.6.-31.7 klo 10-17 (poikkeukset: suljettu juhannusaattona 19.6 ja juhannuspäivänä 20.6)

1.8-31.8. klo 12-17

muina aikoina sopimuksen mukaan.

Joulua odotellessa - suomenkielinen yhteisjoululauluilta Kuddnäsin museon keltaisessa salissa järjestetään jälleen joulukuussa 2020. Tervetuloa mukaan laulamaan!

Kuddnäsin museon maksut 1.5.2018 lähtien:

Sisäänpääsymaksu:         4€/henkilö
                                         Alle 18-vuotiaat, opiskelijat opiskelijakortilla sekä sotaveteraanit ja lotat 0€/hlö
                                        

Opastusmaksu:                30€/ryhmä, max 25hlö/ryhmä
                                         50€/ryhmä, aukioloaikojen ulkopuolella
                                          0€, Uudenkaarlepyyn sivistystoimen lapsi- ja nuorisoryhmät                                        

Yhteystiedot:

Lisätietoja museosta, opastuksista ja keltaisen salin vuokraamisesta saatte Kulttuuri- ja vapaa-ajan toimesta, puh.06-7856481.Kesäisin museon ollessa avoinna, on museon suora puhelinnumero 06-7856 482.

Museo sijaitsee osoitteessa Pietarsaarentie 22, Uusikaarlepyy.
Mahdollinen posti tulee lähettää osoitteeseen Uudenkaarlepyyn kaupunki, Kulttuuri & vapaa-aika, Topeliuksenpuistikko 7, 66900 Uusikaarlepyy.
Sähköposti: kuddnas@nykarleby.fi