Koulun esittely

 

Metsäkulman koulu on Uudenkaarlepyyn ainoa suomenkielinen koulu. Se sijaitsee samassa rakennuksessa Skogsparkens skola ja förskola, sekä Normens skola kanssa. Yhteisessä käytössä ovat veisto- ja voimistelusali, ruokala, Kombi-luokka sekä opettajainhuone ja kokoustilat sekä yhteiset välituntialueet.

Lukuvuonna 17-18 Metsäkulman esikoulussa on oppilaita 7 ja koulussa 42. Oppilaat tulevat kouluun koko kunnan alueelta, joten koulukuljetuksen tarvitsee noin puolet oppilaista. 

Oppilailla on oppilaskohtaiset googlen ein.fi-tilit käytössä, lisätietoja saa tarvittaessa luokanopettajalta.

Osa Metsäkulman oppilaista on kaksikielisiä tai taustaltaan kaksikielisiä. Kaksikielisyyden vuoksi ruotsia opetetaan Metsäkulmalla sekä äidinkielenomaisesti että vieraana kielenä. Oppilaat jaetaan 3. luokalla kielitaitojen ja -tavoitteiden (jatkaako suomen- vai ruotsinkielisellä yläasteella) mukaisesti kahteen ryhmään, joille opetetaan ruotsia joko äidinkielen omaisesti (mo-sve) tai vieraana kielenä (A1-kieli). Äidinkielenomainen ruotsinopetus tapahtuu yhteistyössä Normens skola kanssa: Metsäkulman oppilaita käy Normenin äidinkielen (ruotsin) tunneilla. Vastaavasti Normenilta tulee 3.-6.-luokkalaisia opiskelemaan Metsäkulman tunneille suomea äidinkielenomaisesti (mo-fi).

Uudenkaarlepyyn kaupungissa ei ole suomenkielistä yläkoulua. Oppilaamme suorittavat perusopetuksen ylemmät luokat 7-9 kielitaidosta ja asuinpaikasta riippuen joko Uudenkaarlepyyn ruotsinkielisellä yläasteella, Pietarsaaressa Etelänummen koululla tai Härmän yläasteella (Kauhavan kaupungissa). Pedersören kunnan suomenkielisen koulun, Edsevön koulun, kanssa Metsäkulman 6. luokka käy leirikoulussa.

 

Suomenkielisen koulun historiaa Uudessakaarlepyyssä

 

Ensimmäinen suomenkielinen koulu aloitti toimintansa 1897 Högbackan tilalla ja muutti seuraavana vuonna Hellstrandilta ostettuun taloon, joka nykyisin olisi osoitteessa Kustaa Aadolfinkatu 36. Tämä koulu lakkautettiin 1903.

Toisen kerran suomenkielinen koulu perustettiin 1932. Se aloitti toimintansa Häggblomin talossa (nykyinen Sollefteånkatu 21) ja on sen jälkeen toiminut kuudessa eri paikassa ennen muuttoa nykyisiin Metsäkulman koulun tiloihin. Koulu oli yksityinen supistettu kansakoulu kunnes se muutettiin vuoden 1963 alusta kaksiopettajaiseksi tavalliseksi kansakouluksi. Vuotta myöhemmin, 1964, koulusta tehtiin Uudenkaarlepyyn kaupungin ja maalaiskunnan yhteinen suomenkielinen kansakoulu, jonka hallinnosta vastasi maalaiskunta. Koulusta tuli peruskoulu 1973 ja vuoden 1975 kuntaliitoksen myötä Uudenkaarlepyyn kaupungin suomenkielinen peruskoulu.

Syksyllä 2017 koulu täytti siis 85 vuotta.

Suomenkieliselle koululle etsittiin uutta paikkaa samaan aikaan kun sekä Skogsparkens skola että yläasteen keittola tarvitsivat saneerausta. Yhdistämällä nämä kolme hanketta saatiin valtion rahoitusosuus ja uusiin tiloihin muutettiin tammikuussa 1998. Seuraavana lukuvuonna koulun nimi vaihdettiin Metsäkulman kouluksi ja esikoulu aloitti toimintansa.

Syksystä 2004 aina kevääseen 2006 asti koululla oli kaksi esikoulua, joista toinen toimi Jepuan päiväkodin tiloissa. Jepualla ei ole sen jälkeen ollut riittävästi suomenkielisiä lapsia ikäryhmää kohti omaa esikouluryhmää varten.