Kunnan vaakuna

Uudenkaarlepyyn kaupunki sekä Uudenkaarlepyyn maalaiskunta, Jepua, Munsala yhdistettiin yhdeksi kunnaksi 1.1.1975 lähtien.

Uudenkaarlepyyn kaupungin vaakunasta tuli kaupungin virallinen vaakuna, mutta muut kuntavaakunat eivät kuitenkaan jää unholaan ja ne esitetään tällä sivulla kuvalla ja selotsuksella. Kuvat ja teksti on osittain kirjasta Suomen vaakunat, Suomen kuntaliiton julkaisema.

 

NKBY vapen 4 frg

Uudenkaarlepyyn kaupungin vaakuna

Gunnar Clément 19.11.1943 uudelleen piirtänyt. Sisäasianministeriön vahvistama 19.11.1943.

Vaakunan kuvaus kuuluu: "Sinisessä kilvessä pystyyn asetettu kultainen tervatynnyri jonka kannesta ja molemmista sivuista kultaiset punakielekkeiset tulenlieskat lähtevät."

Kilpikuvio viittaa tervanpolttoon ja ennen kaikkea tervakauppaan. Perustuu suoraan kaupungin sinettiin vuodelta 1620. Aikaisemmin väritys oli sama kuin Kokkolan vaakunassa, mutta erojen selventämisen vuoksi Uudenkaarlepyyn vaakunan tinktuuraa on muutettu osittain liittyen vanhoihin perinteisiin.

Jeppo vapen

Jepuan kunnan vaakuna

Muotoillut Gustaf von Numers. Sisäasiainministeriön vahvistama 28.12.1965.

Vaakunan kuvaus kuuluu: "Punaisessa kentässä kultaiset länget."

Kuva symbolisoi epäsuorasti maa- ja metsätaloutta ja sillä on yhtymäkohtia menneiden aikojen uutteraan elämäntapaan. Hevonen ja sen merkitys traktorittomaan vuosisataan saa näin kunnianosoituksen.

Jeppo vapen

Uudenkaarlepyyn maalaiskunnan vaakuna

Muotoillut Carol Hedberg. Sisäasiainministeriön vahvistama 9.6.1965.

Vaakunan kuvaus kuuluu: "Punaisessa kentässä kaksi vastakkain kääntynyttä lomittaista puolikuuta joiden päällä kruunu; kaikki kultaa."
Perustana sinetti vuodelta 1611, kruunattu C-kirjain, Kaarle IX:n monogrammi. Kirjainten välttämiseksi on vaakunaan otettu puolikuut jotka muodostavat peilimonogrammia muistuttavan kuvion.

Munsala vapen

Munsalan kunnan vaakuna

Kuntavaltuuston hyväksymä 16.3.1965. Sisäasiainministeriön vahvistama 4.11.1965.
Vaakunan kuva perustuu Lars Pensarin ideaan, jonka on muotoillut Gustaf von Numers.
Vaakunan kuvaus kuuluu: "Sinisessä kentässä kultainen alainen hirsi ja sen yläpuolella kaksi lentävää hopeajuotsenta."
Rannikkoseudun luontoa kuvaava tunnus. Muuttavat joutsenet symbolisoivat vapautta ja kaipuuta etäiseen.