Topeliusfesten

Varje år den 14 januari är det fest i Nykarleby. Då firar vi stadens egen författare Zacharias Topelius födelsedag genom att bjuda in gäster och invånare till en stämningsfull kväll i kulturens tecken. Zacharias Topelius föddes på Kuddnäs år 1818. Han blev en av de kulturpersonligheter som påverkade utvecklingen i 1800-talets Finland. Som festtalare anlitas kända finlandssvenska kulturpersoner.

På Topeliusfesten 2024 utvidgas antalet priser som delas ut och vinnare utses i två nya kategorier: Årets eldsjäl och Årets evenemang.

De nya kategorierna lyfter fram individer och händelser som har haft en positiv inverkan på Nykarleby under året. Kommunens alla föreningar har fått nominera personer till "Årets eldsjäl". Alla invånare har fått ge förslag på "Årets evenemang". Nomineringarna har samlats in under tiden fram till 15 november 2023. Välfärdsnämnden väljer sedan i vanlig ordning Kulturpristagare, men därtill också Årets eldsjäl och Årets evenemang bland de som nominerats. 

Topeliusfesten firas i Seminariesalen den 14 januari kl. 15.00. Varmt välkommen!

Topeliusveckan

8 - 14 januari 2024 arrangeras Topeliusveckan för första gången i Nykarleby. En vintrig kulturvecka, där staden i samarbete med föreningarna ordnar olika publika evenemang både i centrum och ute i byarna.

Se hela veckans program