Avloppsvatten
Avloppsnätet
Avloppsvattnet från stadens centrum samt från delar av Jeppo, Munsala och Socklot leds till det allmänna avloppssystemet, som upprätthålls av Nykarleby kraftverk. Därifrån pumpas avloppsvattnet vidare till Jakobstads reningsverk för behandling. Cirka 40% av stadens invånare är anslutna till det allmänna avloppsnätet.
Glesbygden
Cirka 60% av stadens invånare bor på områden där det saknas allmänt avloppsnät. På dessa områden är fastighetsägarna själva ansvariga för att behandla avloppsvattnet i egna reningssystem. Lagstiftningen som styr avloppsvattenhanteringen i glesbygden har ändrat i omgångar. Den senaste förändringen medförde krav på rening av avloppsvatten på känsliga områden, dvs. om fastigheten ligger högst 100 m från ett vattendrag, havet eller på ett grundvattenområde. Övriga fastigheter ska effektivera sitt avloppsreningssystem senast när det genomförs renovering eller annan omändring av byggnaderna. Fastighetsägaren ansvarar alltid för avloppsvattensystemet. På miljöförvaltningens sidor finns en karttjänst (se tilläggsinformation) som visar riktgivande gränser för områden där reningskraven skall uppfyllas. Enligt förordningen ska avloppsvattnet renas från organiskt material till minst 80% , från totalfosfor till minst 70% och från totalkväve till minst 30%. I stadens byggnadsordning stadgas att avloppsvatten på viktiga grundvattenområden skall ledas för behandling utanför grundvattenområdet, alternativt till slutna och täta uppsamlingsbrunnar.
Vad ska jag göra?
Ifall avloppsreningssystemet i din fastighet inte uppfyller kraven ska du som fastighetsägare ta kontakt med Nykarleby kraftverk och undersöka om det är möjligt att ansluta huset till kommunens avloppsnät. Ifall det inte är möjligt är nästa steg att kontakta en VVS-planerare som utifrån husets konstruktion och omgivningsförhållanden kan ge förslag på lämpliga avloppsreningssystem. I planeringsskedet lönar det sig också att kontakta stadens byggnadsinspektör eller miljövårdsinspektör för att utreda om det finns regionala bestämmelser på området som bör beaktas i avloppshanteringen.
Alla fastighetsägare ska ha en skriftlig utredning över avloppssystemet samt följande dokument som rör användningen och underhållet:
- Utredning över nuvarande avloppsreningssystem.
- Bruks- och underhållsanvisningar för systemet.
- Dagbok över systemets användning och service (rekommendation).
Dokumenten ska förvaras på fastigheten och de bör vid behov kunna uppvisas åt myndigheterna. Med hjälp av dokumenten överförs information om avloppssystemets konstruktioner och underhåll från en ägare till en annan. Du kan använda blanketten som gjorts av Förbundet för vattenskyddsföreningarna i Finland. Utredningen kan även göras i fri form.
Alla befintliga fastigheter på känsliga områden som grundvattenområden eller högst 100 meter från ett vattendrag, måste förnya sitt avloppssystem – förutom om något av följande kriterier uppfylls:
- Bygglovet har beviljats 2004 eller senare.
- Fastigheten är ansluten till avloppsnätet.
- Fastigheten har redan ett avloppsreningssystem som uppfyller kraven.
- Samtliga fastighetsägare är födda före 9.3.1943.
- Fastigheten saknar rinnande vatten och wc (endast utedass eller torrklosett).
- Fastighetsägaren har beviljats undantag, exempelvis på grund av oskäligt höga kostnader.
Fastigheter som ligger utanför känsliga områden och som beviljats bygglov före 2004, ska förnya avloppsreningen vid större renoveringar.
Tillståndsförfarande
Att installera eller förnya ett avloppssystem kräver alltid ett tillstånd. Den som bygger nytt ska bifoga förslaget på avloppssystem i sin bygglovsansökan. Ifall det gäller en befintlig byggnad, bör fastighetsägaren ansöka om åtgärdstillstånd, och bifoga planen till ansökan.
Bidrag
Kostnader för arbetet med att bygga och installera ett avloppsreningssystem omfattas av hushållsavdraget. Hushållsavdraget gäller förnyandet av avloppsreningssystem på befintliga fastigheter.
Mera information
Miljöförvaltningens karttjänst (endast på finska)
Miljöministeriets publikation Avloppsvatten i glesbygdsområden – Lagstiftning och praxis