Kuddnäs museum

Stanna upp ett tag. Lyssna. Kanske du kan höra Hallonkungen, Bullerbasius eller Valter springa omkring i trädgården. Det var här på Kuddnäs som Zacharias Topelius fick inspiration till sina böcker. Här i det vita huset intill älven växte han upp, tillsammans med sin familj. Kuddnäs är bevarat i ursprungligt skick och fungerar i dag som museum. Här kan du se hur familjen Topelius bodde och uppleva ett äkta borgerligt hem i 1800-talets Österbotten.

Inför 200-årsjubileet av Zacharias Topelius födelse restaurerades huvudbyggnaden på Kuddnäs. Både huvudbyggnaden och Gula huset är i dag anpassade för barnvagnar och rullstolar. Museet håller öppet sommartid och förhandsbokade grupper är välkomna året runt.

Nkby Kultur Fritid Kuddnas 058 v2

Öppet 2024

  • 18.5-31.5 kl. 12-16
  • 1.6-31.7 kl. 10-17 (stängt midsommaren 21.6.-22.6)
  • 1.8-31.8 kl. 12-17

Förhandsbokade grupper är välkomna året runt. Bokningar via kuddnas@nykarleby.fi

 

Topelius minibocker gras

På gång

Kulturrutten På spåret med Topelius och Runeberg                             

Här kan du träffa lilla Zacharias

Här kan du träffa herr Runeberg

En ny kulturrutt i spåren efter Topelius och paret Runeberg från Nykarleby till Jakobstad Har öppnat  juni 2023. Rutten kan besökas på plats eller hemma i soffan. Du hittar rutten här: På spåret med Topelius och Runeberg


Miniböcker

Fyra av Topelius sagor har getts ut av Kuddnäs museum i nyillustrerat miniboksformat. Böckerna säljs sommartid vid Kuddnäs och under vintern vid Nykarleby stadsbibliotek.

Köp böckerna direkt från vår webshop 

IMG 20190108 092055

Avgifter

Inträde 5€/person
Gratis för alla under 18 år, studerande med studiekort samt krigsveteraner och lottor. Fritt inträde med Museikortet.

 

Guidningsavgift
30€/grupp, max. 25 pers./grupp
50€/grupp utanför öppethållningstider
0€ för barn- och ungdomsgrupper inom Nykarleby stads bildningsavdelning

Kuddnas 14

Bokning & kontakt

Museiamanuens Laura Holm:  044-7219076.
Under tiden 18.5-31.8 direkt till museet: 06-785 6482

 kuddnas@nykarleby.fi

Besöksadress: Jakobstadsvägen 22

Postadress: Topeliusesplanaden 7, 66900 Nykarleby

 

Bakgrund bla

Zacharias Topelius

Zacharias Topelius föddes på Kuddnäs 14 januari 1818. Han flyttade hemifrån för att studera redan vid 11-års ålder, men han fortsatte att återkomma till Kuddnäs under somrarna och jularna, både som ogift och senare med sin egen familj.

Via sitt arbete som redaktör för Helsingfors tidningar och sin professur i historia samt sina otaliga böcker med sagor och historier kom han att med åren att bli en av de stora som omformat våra tankar om vårt land och dess folk. Topelius skrev även mycket musik, allt från vaggvisor, psalmer samt Finlands första opera, Kung Karls jakt. Han grundade Finlands första djurskyddsförening, Majföreningen, och kämpade för kvinnors och flickors rättigheter att få gå i skola på samma sätt som pojkar fick.

På Kuddnäs kan besökare ta sig en titt hemma hos familjen Topelius, sitta vid Blåfinoberget och spana mot kyrktuppen, strosa i nyrestaurerade trädgården eller springa på Zacharias lekberg. Museiområdet består av fem topelianska byggnader. Sommartid har vi ett sommarcafé samt en museibutik. Välkommen!

Café Emelie och Gula salen

I det gula huset finns Café Emilie, som även fungerar som museets reception. Här kan du köpa postkort, böcker, hantverk och souvenirer. Och naturligtvis njuta av en god kopp kaffe.

I samma byggnad finns museets festsal. Gula salen hyrs ut för möten, fester och privata tillställningar.

Kartlager

Hyra utrymme

Hyra för Gula salen

80 euro – max sex timmar

140 euro – hela dagen

I hyran ingår användning av gula salen och köket. För grupper som bokat gula salen beviljas 50 procents rabatt på inträdes- och guidningsavgiften till Kuddnäs.

Städning: 50 euro/ timme (söndagar 65 euro). Ifall hyresgästen vill ställa i ordning dagen innan eller själv städa undan dagen efter (under april–september) debiterar vi en extra kostnad på 30 euro.

Priser på Kuddnäs

Gula salen minneslista

IMG 20190108 092055

Kuddnäs vänner

Klappar också ditt hjärta för magiska Kuddnäs och Topelius arv?
Stöd då kulturarbetet genom att bli medlem i föreningen Kuddnäs vänner - Kuddnäsin ystävät r.f.

Med ditt medlemskap stöder du föreningens arbete med att bistå verksamheten på Kuddnäs museum och verka för att bibehålla kulturarvet efter Zacharias Topelius och den idévärld han representerade om bl.a. jämlikhet och tvåspråkighet. Föreningen har bl.a. ordnat två sommarteatrar, ordnat trädgårdstalkon och understött köp av inventarier till Kuddnäs.

Medlemskapet kostar 10€. Medlemsavgiften kan betalas in till konto: FI34 5563 0520 0489 74. Registrera ditt medlemskap genom att sända ditt namn till: kuddnas.vanner@gmail.com