Olavi Heinonen är Årets Attitydpåverkare!

14.12.2023

 

Utmärkelsen Årets Attitydpåverkare i Nykarleby tillfaller i år Olavi Heinonen. Rådet för funktionshindrade hade fått in sju nomineringar under nomineringsperioden 7.9–30.10.2023 och valde bland dessa Heinonen, med motiveringen:

”Olavi Heinonen har med sitt personliga engagemang under många år inkluderat personer med utländsk bakgrund och med funktionsvariationer i olika aktiviteter. Han bemöter varje människa jämlikt och visar med sin personlighet att alla är en del av samhället.”

Heinonen flyttade från Helsingfors till Nykarleby 1984 med sin fru och dotter.  Vid sidan av sitt jobb på stadens tekniska avdelning har han varit engagerad i junioridrott och i integrering av flyktingar.

”Jag började som tränare i ishockey och fotboll när mina egna barn var i junioråldern. När de vuxit upp och blivit stora fortsatte jag, bland annat i samarbete med yrkesträningsskolan, som tränare i innebandy”, berättar Heinonen.

Han har också arbetat med sysselsättning av långtidsarbetslösa och handlett personer med funktionsvariationer, som fått praktikplatser på Nykarleby stad. Även flyktingar i Nykarleby har kunnat förlita sig på hjälp av Heinonen. På senare år har han bland annat övningskört och hjälpt en handfull unga flyktingar att få körkort.

”Jag är mycket tacksam över priset och samtidigt förvånad. Det finns så många andra som skulle förtjäna det. I Nykarleby råder en otroligt positiv stämning och en stark acceptans för att människor är olika”, säger Heinonen.

”Olavi lyfter alltid fram det goda i människor och han har en förmåga att hitta guldet i alla. Tur för oss att han flyttade till Nykarleby”, säger Anna Caldén, ordförande i RFF.

Det är andra gången som RFF delar ut priset Årets Attitydpåverkare. Ifjol fick Kristina Kullas-Norrgård utmärkelsen. Heinonen kommer att ta emot priset i samband med stadsfullmäktiges möte 14.12.2023.

 

Olavi Heinonen kommer att ta emot priset vid stadsfullmäktiges möte 14.12.2023.



Gå till "Aktuellt"