Kuddnäsin museo

Pysähdy hetkeksi. Kuuntele. Saatat kuulla Vadelmakuninkaan, Rasavilliuksen tai Valtterin juoksentelevan puutarhassa. Zacharias Topelius sai Kuddnäsissä inspiraation kirjoihinsa. Hän kasvoi joen vieressä olevassa valkoisessa talossa perheensä luona. Kuddnäs on säilytetty alkuperäisessä kunnossa, ja se toimii nykyään museona. Talossa voit nähdä, miten Topeliuksen perhe asui, ja kokea aidon pohjanmaalaisen 1800-luvun porvariskodin.

Kuddnäsin päärakennus restauroitiin ennen Zacharias Topeliuksen syntymän 200-vuotisjuhlaa. Päärakennukseen ja Keltaiseen taloon pääsee nykyään lastenrattailla ja pyörätuoleilla. Museo on auki kesällä. Ennakkovarauksen tehneet ryhmät ovat tervetulleita ympäri vuoden.

Nkby Kultur Fritid Kuddnas 058 v2

Aukioloajat 2024

  • 18.5.-31.5. klo 12-16
  • 1.6.-31.7. klo 10-17 (suljettu juhannuksena 21.6.-22.6.)
  • 1.8.-31.8. klo 12-17

 

Ennakkovarauksen tehneet ryhmät ovat tervetulleita ympäri vuoden. Opasvaraukset voi tehdä osoitteesta kuddnas@nykarleby.fi

Topelius minibocker gras

Ajankohtaista

 

Topeliuksen ja Runebergin jalanjäljillä -kulttuurireitti

Tästä pääset tutustumaan nuoreen Zachariakseen

Tästä pääset tutustumaan herra Runebergiin

Tervetuloa tutustumaan Topeliuksen ja Runebergin pariskunnan jalanjälkiin Uudestakaarlepyystä Pietarsaareen. Kulttuurireitin voi kokea joko paikan päällä tai kotisohvalla ja reitti on avautunut kesäkuussa 2023. Reitille pääset tästä: Topeliuksen ja Runebergien jalanjäljillä

 

 

Minikirjat

Kuddnäsin museo on julkaissut neljä Topeliuksen satua uudelleen kuvitettuina minikirjoina. Kirjoja myydään kesäisin Kuddnäsissä ja talvella Uudenkaarlepyyn kaupunginkirjastossa. Kirjoja voi myös tilata sähköpostitse osoitteesta kuddnas@nykarleby.fi tai puhelimitse 044-7219076. Hinta 4 €/kpl (+postimaksu kotiintoimituksesta).

IMG 20190108 092055

Hinnat

Sisäänpääsymaksu 5 €/henkilö
Ilmainen sisäänpääsy: alle 18-vuotiaat, opiskelijat opiskelijakortilla sekä sotaveteraanit ja lotat. Vapaa sisäänpääsy museokortilla.

 

Opastusmaksu
30 €/ryhmä, maks. 25 hlö/ryhmä
50 €/ryhmä aukioloaikojen ulkopuolella
0 € Uudenkaarlepyyn sivistystoimen lapsi- ja nuorisoryhmät

Kuddnas 14

Varaukset ja yhteystiedot

Museiamanuenssi Laura Holm:  044-7219076.
15.5.–31.8. varaukset suoraan museolle: 06-785 6482

 kuddnas@nykarleby.fi

Käyntiosoite: Pietarsaarentie 22

Postiosoite: Topeliuksenpuistikko 7, 66900 Uusikaarlepyy

 

 

Bakgrund bla

Zacharias Topelius

Zacharias Topelius syntyi Kuddnäsissä 14. tammikuuta 1818. Hän muutti kotoa opiskelemaanjo 11-vuotiaana, mutta palasi Kuddnäsiin kesäisin ja jouluisin niin naimattomana kuin myöhemmin oman perheensä kanssa.

Hän työskenteli toimittajana helsinkiläisissä lehdissä, toimi historian professorina ja kirjoitti lukemattomia kirjoja, satuja ja kertomuksia. Niiden myötä hänestä tuli vuosien saatossa yksi niistä merkittävistä henkilöistä, jotka ovat muokanneet ajatuksiamme maastamme ja sen kansasta. Topelius kirjoitti myös paljon lauluja, kuten kehtolauluja, virsiä ja Suomen ensimmäisen oopperan, Kaarle-kuninkaan metsästyksen. Hän perusti Suomen ensimmäisen Majföreningen-nimisen eläinsuojeluyhdistyksen ja taisteli naisten ja tyttöjen oikeudesta käydä koulua samalla tavalla kuin pojat.

Kuddnäsissä vierailijat saavat nähdä vilauksen Topeliuksen perheen kodista, istua Blåfinobergetillä ja tähyillä kirkontornia, kuljeskella restauroidussa puutarhassa tai juoksennella Zachariaksen leikkivuorella. Museoalueella on viisi rakennusta. Kesällä myös kesäkahvila ja museomyymälä ovat avoinna. Tervetuloa!

Café Emilie ja keltainen sali

Keltaisessa talossa sijaitsee Café Emilie, joka toimii myös museon sisäänkäyntinä. Täältä voit ostaa postikortteja, kirjoja, käsitöitä ja matkamuistoja. Ja nauttia tietenkin myös kupillisen hyvää kahvia.

Samassa rakennuksessa sijaitsee museon juhlasali. Keltaista salia vuokrataan kokouksia, juhlia ja yksityistilaisuuksia varten.

Karttakerrokset

Tilan vuokraaminen

Keltaisen salin vuokra

80 euroa – enintään kuusi tuntia
140 euroa – koko päivä

Vuokraan sisältyy keltaisen salin ja keittiön käyttö. Keltaisen salin vuokranneet ryhmät saavat 50 prosentin alennuksen Kuddnäsin sisäänpääsy- ja opastusmaksusta.

Siivous: 50 euroa/tunti (sunnuntaisin 65 euroa). Jos vuokraaja haluaa järjestellä tilaa edellisenä päivänä tai siivota seuraavana päivänä (huhti–syyskuussa), veloitamme 30 euron lisämaksun.