Nähtävyydet

Kuddnäs

Pysähdy hetkeksi. Kuuntele. Saatat kuulla Vadelmakuninkaan, Rasavilliuksen tai Valtterin juoksentelevan puutarhassa. Kaupungin oma kirjailija Zacharias Topelius sai Kuddnäsissä inspiraation kirjoihinsa. Hän kasvoi joen vieressä olevassa valkoisessa talossa perheensä luona. Kuddnäs on säilytetty alkuperäisessä kunnossa ja toimii nykyään museona. Talossa voit nähdä, miten Topeliuksen perhe asui, ja kokea aidon pohjanmaalaisen 1800-luvun porvariskodin.
Pietarsaarentie 22, Uusikaarlepyy

Siirtolaistalo Elvira

Munsalassa sijaitseva Siirtolaistalo Elvira rakennettiin Elvira Sundellin ja hänen isänsä Edward Sundellin muistoksi. Edward lähti siirtolaiseksi Uuteen-Seelantiin 1800-luvun lopussa.
Rävmossantie 6, Munsala

Juthbackan kartano

Juthbackan kartanolla on suuri symboliarvo Uudellekaarlepyylle. Kartano kertoo kaupungin historiasta ja kartanossa asuneista ihmisistä.
Juuttaantie 34

 

Skogsjö gård

Skogsjö Gård Munsalassa on sikoja kasvattava luomutila. Täällä voit vierailla myymälässä ja nähdä lampaita, kaneja ja kissoja. Tilan kesäkahvila on avoinna muutaman kerran kesällä.
Uddenintie 124, 66950 Munsala

Tavast Stall & Bondgård

Tavast Stall & Bondgård vuokraa hevosbokseja, pitää ratsastustunteja ja järjestää leirejä sekä maastoratsastuksia. Tilalla on vuohia, minipossuja, kaneja, lampaita, ankkoja, kanoja, koiria, kissoja ja hevosia.
Tavastintie 38

Kesäkahvila Brostugan

Tervetuloa juomaan kupillinen kahvia ainutlaatuisessa miljöössä. Siltatupa on yksi kaupungin arvokkaimmista kulttuurihistoriallisista rakennuksista. Talossa asui 1800-luvulla siltavahti, ja kahvilana se on toiminut 1930-luvulta lähtien. Talo tunnetaan 1940-luvulta peräisin olevista Gunnar Clementin seinämaalauksista.
Seminaarikatu 2, Uusikaarlepyy

Tullmagasinet

Toisvedellä sijaitsevassa kahvila Tullmagasinetissa vallitsee viihtyisä vanhanajan tunnelma. Talo rakennettiin vuonna 1855. Juna kulki vielä tuolloin järvelle asti, ja tullimakasiini toimi myös rautatieasemana. Nykyään talo toimii kesäkahvilana.
Toisvedentie 326, Uusikaarlepyy

 

Vesitorni

Vesitornin huipulla sijaitsevasta kesäkahvila Panoramasta avautuu upea näkymä koko kaupungin yli. Vesitorni rakennettiin vuonna 1964, ja se on kaupungin tunnetuin maamerkki. 69 metriä korkeassa tornissa on myös maan korkein seinämaalaus.
Mathesiuksenkatu, Uusikaarlepyy

RaatihuonegalleriaRaatihuonetta kutsutaan kulttuurin taloksi. Raatihuoneella sijaitsee Raatihuonegalleria ja Lilla galleri, jossa pidetään lasten ja nuorten taiteilijoiden näyttelyitä. Samassa talossa sijaitsee myös kaupungin paikallishistoriallinen arkisto.
Kirkkokatu 4, Uusikaarlepyy

Raatihuonegallerian kotisivu

G. C. von Döbelnin muistomerkkiMuistomerkki pystytettiin 13.9.1808 käydyn Juuttaan taistelun muistoksi, jolloin venäläiset joukot torjuttiin. Taistelu tunnetaan Johan Ludvig Runebergin runosta ”Döbeln Juuttaalla”, joka sisältyy Vänrikki Stoolin tarinoihin. Muistomerkki sijaitsee noin kolmen kilometrin päässä keskustasta Alajepuantien varrella.
Alajepua