Sevärdheter

Kuddnäs

Stanna upp ett tag. Lyssna. Kanske du kan höra Hallonkungen, Bullerbasius eller Valter springa omkring i trädgården. Det var här på Kuddnäs som stadens egen författare Zacharias Topelius fick inspiration till sina böcker. Det var här i det vita huset intill älven som han växte upp, tillsammans med sin familj. Kuddnäs är bevarat i ursprungligt skick och fungerar i dag som museum. Här kan du se hur familjen Topelius bodde och uppleva ett äkta borgerligt hemman från 1800-talets Österbotten.
Jakobstadsvägen 22, Nykarleby


Kuddnäs hemsida

Emigranthuset Elvira

Emigranthuset Elvira i Munsala är uppfört till minne av Elvira Sundell och hennes far Edward Sundell, som emigrerade till Nya Zeeland i slutet på 1800-talet.
Rävmossavägen 6, Munsala

Juthbacka herrgård

Juthbacka herrgård har ett stort symbolvärde för Nykarleby. Herrgården berättar en viktig del av stadens historia och folket som bott här.
Juthasvägen 34

 

St Birgitta Kyrka

År 1708 stod stadens nya kyrka klar, alldeles invid älvstranden. Kyrkans målningar har gjorts av konstnärerna Daniel Hjulström och Johan Alm.
Kyrkogatan

Munsala kyrka

Arbetet med den vackra stenkyrkan i Munsala påbörjades år 1777 och 1792 stod den klar för invigning.
Södra Munsalavägen 23

Jeppo kyrka

Kyrkan i Jeppo byggdes av byborna själva. Arbetet startade år 1860 och redan året efter var kyrkan klar. Invändigt pryds kyrkan av den vackra altartavla från 1907, målad av konstnären Alexandra Såltin.
Kyrkvägen 119, Jeppo

Skogsjö gård

Skogsjö Gård i Munsala är ett ekologiskt jordbruk som föder upp grisar. Här kan man besöka gårdsbutiken och hälsa på våra får, kaniner och katter. Några gånger per sommar ordnas sommarcafé på gården.
Uddenvägen 124, 66950 Munsala

Tavast Stall & Bondgård

Tavast Stall & Bondgård finns ett ridstall med jordbruk. Ridstallet erbjuder ridning samt långritter och ridläger. Vi arrangerar även ponnyridning samt möhippor och svensexor med ridningstema. På gården har vi getter, minigrisar, kaniner, får, ankor, höns, hundar, katter och hästar.
Tavastvägen 38

Brostugans sommarcafé

Välkommen in på en kopp kaffe i en speciell miljö. Brostugan är en av stadens mest värdefulla kulturhistoriska byggnader. Under 1800-talet bodde brovaktaren här och sedan 1930-talet har huset fungerat som café. Huset är känt för sina väggmålningar från 1940-talet, signerade Gunnar Clement.
Seminariegatan 2, Nykarleby

Tullmagasinet

I Café Tullmagasinet vid Andra sjön råder en trivsam och gammaldags atmosfär. Huset byggdes 1855. På den tiden gick järnvägen ända ner till sjön och tullmagasinet användes också som järnvägsstation. I dag fungerar huset som sommarcafé.
Andrasjövägen 326, Nykarleby

 

Vattentornet

I sommarcaféet Panorama uppe i stadens vattentorn har du en vidunderlig utsikt över hela staden. Vattentornet byggdes 1964 och är ett av stadens mest kännspaka landmärken. I det 69 meter höga tornet finns också landets högsta väggmålning.
Mathesiusgatan, Nykarleby

Tomtebyn

Konstnären P. Nygård har räddat en vacker bondgårdsmiljö med tillhörande gårdsbyggnader. Tomtebyn, en sevärdhet och ett kulturarv som idag fungerar som museum. Här ser du hur mormorsmor dekorerade hemmet och hur man levde och lekte.
Aspnäsvägen 48 Pensala
https://www.tonttumuseo.fi
0417563396

Rådhusgalleriet

Rådhuset kallas kulturens eget hus. Här finns konstgalleriet Rådhusgalleriet och Lilla galleriet med utställningar av barn och unga konstnärer. I samma hus finns även stadens lokalhistoriska arkiv.
Kyrkogatan 4, Nykarleby

Rådhusgalleriets hemsida

G.C von Döbelns Monument

Monumentet restes till minnet av slaget vid Jutas den 13 september 1808 då den ryska hären slogs tillbaka. Slaget är legendariskt tack vare Johan Ludvig Runebergs dikt "Döbeln vid Jutas" som ingår i Fänrik Ståls sägner. Monumentet ligger cirka tre kilometer från centrum längs Ytterjeppovägen.
Ytterjeppo