TOPELIUS SPÅR

sparskylt

I projekt Björken och Stjärnan har vi gemensamt sökt och hittat spåren av Topelius i Nykarleby. Spåren finns överallt och beskrivs i varumärkesmanualen. Mer här om Björken och Stjärnan och varför Nykarlebyborna är stolta Topeliibarn och om var vi hittat spåren. Här finns kartan.

VECKANS TOPPE

Stjarnoga text

 
Här finns mängder av texter av Topelius. Sagan om Stjärnöga är en rätt sorglig saga som visar vad som kan hända när fördomar och okunskap får råda. Men också om tron på det goda och om de som kan se. Sagan och många andra av Topelius texter kan du läsa här.

KUDDNÄS360

blafino

Kuddnäs är alltid öppet för besök -  i den virtuella verkligheten. Där är det evig sommar. Filmen är sju minuter lång och finns med svenskt, finskt och engelskt tal och är producerad av Projekt Björken och Stjärnan. Finns på Youtube. Läs mer här.
Kuddnäs360

KUDDNÄS

IMG 0688

Kuddnäs, Zacharias Topelius barndomshem i Nykarleby, är alltid en magisk plats. Det är ett populärt besöksmål och ett museum med nationellt intresse. Museet nyrestaurerat och tillgängligt för alla. 

Mer om Kuddnäs hittar du här.

ZT:S SKRIFTER

givmigkvadrat

I Svenska litteratursällskapets stora projekt ges Topelius verk ut i nya utgåvor både i bokform och digitalt. Topelius finns alltid tillgänglig t ex i mobilen på topelius.fi.

SLS jubileumsseminarium i Nykarleby kan du se här.

OM TOPELIUS

toppekvadrat

Zacharias Topelius (1818-1898) växte upp på Kuddnäs i Nykarleby. Han är en av Finlands främsta författare och opinionsbildare. Men även hyllad sagofarbror.

Läs om Topelius liv här.