TOPELIUS SPÅR

sparskylt

I projekt Björken och Stjärnan har vi gemensamt sökt och hittat spåren av Topelius i Nykarleby. Spåren finns överallt och beskrivs i varumärkesmanualen. Mer här om Björken och Stjärnan och varför Nykarlebyborna är stolta Topeliibarn och om var vi hittat spåren. Här finns kartan.

VECKANS TOPPE

"Barnet låg nu ensamt i den stora, vilda ödemarken. Det såg på stjärnorna, och stjärnorna såg på barnet och omätligt stora, tallösa, sköna, avlägsna solar, som tindrar på natthimlen, tycktes förbarma sig över jordens värnlösa barn, som låg där i snön och de såg så länge på barnet, och barnet såg så länge på dem att stjärnljuset stannade kvar i barnets ögon."

 

Här finns mängder av texter av Topelius. Årets sista är sagan om Stjärnöga, en rätt sorglig julsaga som visar vad som kan hända när fördomar och okunskap får råda. Men också om tron på det goda och om de som kan se. Sagan och många andra av Topelius texter kan du läsa här.

KUDDNÄS360

blafino

Kuddnäs är alltid öppet för besök -  i den virtuella verkligheten. Där är det evig sommar. Filmen är sju minuter lång och finns med svenskt, finskt och engelskt tal och är producerad av Projekt Björken och Stjärnan. Finns på Youtube. Läs mer här.
Kuddnäs360

OM TOPELIUS

toppekvadrat

Zacharias Topelius (1818-1898) växte upp på Kuddnäs i Nykarleby. Han är en av Finlands främsta författare och opinionsbildare. Men även hyllad sagofarbror.

Läs om Topelius liv här.

KUDDNÄS

IMG 2800 2

... i världens vintertid... Kuddnäs, Zacharias Topelius barndomshem i Nykarleby, är alltid en magisk plats. Nu kan du också uppleva den året om tack vare restaureringen. 

Mer om Kuddnäs hittar du här.

ZACHARIAS TOPELIUS SKRIFTER

givmigkvadrat

I Svenska litteratursällskapets stora projekt ges Topelius verk ut i nya utgåvor både i bokform och digitalt. Topelius finns alltid tillgänglig t ex i mobilen på topelius.fi.

SLS jubileumsseminarium i Nykarleby kan du se här.

produkter

Guldpennan som örhängen i björk, vykort, Björken och Stjärnan-vantar, Sago-Zache i keramik... Under året har det kommig flera nya souvernirer och lokala produkter till försäljning. Eller varför inte se till att du har en Nykarlebystjärna till jul? Just nu inför julen finns Nykarleby hemslöjds julbutik på Topeliusesplanaden och formgivarnas pop up-butik i Galleri Tripod. Fler lokala tips finns här under fliken Made in Nykarleby.

Storartad julkonsert med Topeliustema

 pika

Konserten Topelius Jul den 1 december i en fullsatt Munsala kyrka blev en grande finale på jubileumsåret. Över 250 sångare och musiker medverkade under ledning av dirigent Anna-Maria Helsing. I konserten medverkade Nykarleby damkör, Nykarleby manskör, Oravais manskör, Aquarelle, Novato, Maximus, Jeppo ungdomsorkester och Nykarleby stråkorkester, alla från Nykarlebynejdens sång- och musikförbund, Jakobstads sinfonietta och en barnkör från Zachariasskolan. Solister var Pia-Karin Helsing (bilden) och Simon Granlund.

Topeliusfilm på Arenan

Topelius bocker

I somras spelades Yles barnprogram "Topelius och de osynliga barnen" in bland annat på Kuddnäs och i skolmuseet i Storsved. Filmen och den tillhörande musikvideon "Sommardag i Kangasala" har visats i tv i Buu-klubben men kan ses på Arenen där det kommer att ligga för alltid, lovar producenten Monica Wikström-Jokela. I Topeliusdokumentären medverkar Oskar Pöysti (bilden) som reporter och inte minst barn och vuxna från Nykarlebytrakten. Här kan du se filmen.